RECENSIE: Einar Flaa - Silent String

Flaa
recensie cijfer 2019-12-19 Zoals zoveel jongens van zijn leeftijd kreeg ook Einar Flaa een opvoeding waarin muziek een belangrijke rol speelde. Papa Flaa zorgde met zijn versleten akoestische gitaar voor de muzikale klanken in huis en wist daarmee zoonlief enthousiast te krijgen, om al op zeer jonge leeftijd actief met muziek bezig te zijn. De invloeden waarmee Pa Flaa zijn zoon infecteerde, moeten vrijwel zeker uit de hoek van singer-songwriters als Bob Dylan en Neil Young afkomstig zijn geweest.

Silent String, het debuut van deze jonge Noor laat namelijk een zelfde mate van melancholie horen in zijn stem en dat komt mooi uit in zijn ingetogen folk-, country- en popliedjes waarin enkele serieuze zaken aan de orde worden gesteld. Zo handelt zijn zelfgeschreven materiaal voornamelijk over de natuur en de schoonheid ervan en veroordeelt hij tegelijkertijd de wijze waarop wij daar mee omspringen. Het probleem met de muziek van Flaa is dat die boodschap op een allesbehalve overtuigende manier wordt uitgedragen, ondanks dat de bedoelingen ervan absoluut de moeite waard zijn. Je zou graag zien dat hij zich eens echt laat gaan, zijn snaren door midden bijt en zijn stembanden, al is het maar een enkele keer, tot een maximum uitrekt. Daarentegen wordt door Geir Sundstol met zijn pedal steel-gitaar knap werk geleverd in ‘Country Man’ en mocht je na beluistering van ‘If I Was Our President’ daadwerkelijk wensen dat Flaa het gedurende enige tijd voor het zeggen zou hebben. Het zijn maar enkele momenten waarin de aandacht serieus opgeëist wordt.

Dit alles neemt niet weg dat Silent String over het geheel genomen, het beluisteren zeker waard is, want er is duidelijk zorg besteed aan dit debuut. En laten we eerlijk zijn, de mensheid is ook goed bezig om de aarde hardhandig de nek om te draaien en het is best eens goed om te realiseren dat juist die ons voorziet van allerlei belangrijks, terwijl dat eigenlijk helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Leuk is in de inlay het dankwoord aan de eikenbomen in de tuin van zijn ouderlijk huis voor de geleverde energie en inspiratie. Zie daar, het zet je toch even aan het denken en dat heeft die Einar Flaa toch maar mooi bereikt met zijn liedjes.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:Einar Flaa Label:Grappa
Cover Hans Frederik Jacobsen - Ore

Hans Frederik Jacobsen - Ore Hans Fredrik Jacobsen is een Noorse multi-instrumentalist, die vooral...

Cover Baptiste W. Hamon - Soleil, Soleil Blue

Baptiste W. Hamon - Soleil, Soleil Blue Baptiste W. Hamon is een Franse versie van Daniel Romano. Hoewel de zanger...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT