RECENSIE: '77 - Bright Gloom

77
recensie cijfer 2018-08-29 De Catalaanse band ’77 heeft zichzelf vernoemd naar het geboortejaar van de AC/DC klassieker Let There Be Rock. En dat is te horen. Alles ademt en ruikt jaren zeventig bij ‘77: lange haren, bakkebaarden, denim en leer en héél veel zweet. Dat werk dus!

’77 is in 2006 opgericht in Barcelona en hun nieuw album Bright Gloom is hun vijfde volwaardige plaat. De kern van de band bestaat uit de gebroeders Valeta: Armand op vocals en gitaar en L.G. op gitaar. De broers worden bijgestaan door drummer Andy Cobo en bassist Dani Martin.

Het idioom van ’77 is heavy blues en rock & roll. Denk daarbij aan alles tussen de rock & roll van AC/DC en Rose Tattoo, het oude boogiewerk van Motörhead (‘Hands Up’), de heavy blues van Cream en Mountain en - niet te vergeten - het oude werk van Black Sabbath, zoals in ‘Who’s Fighting Who’ en ‘Be Crucified’. De stem van Armand Valeta vertoont hierin een behoorlijke gelijkenis met die van Ozzy, alleen klinken de gitaarriffs wat minder sinister dan die van Tony Iommi. Maar toch….

‘Bread & Circus’ en ‘You Better Watch Out’ zijn heavy blueskrakers in de stijl van Cream. Let hier ook op het losse drumwerk van Andy Cobo als ware hij meesterdrummer Ginger Baker zelf. En met afsluiter ‘Make Up your Mind’ schudt de band zowaar nog een jump & jive-track uit de mouwen.

De elf tracks zijn opgenomen in Madrid en gemastered in New York door mastermind Alex Psaroudakis (o.a. bekend van zijn werk voor Pitbull en Celine Dion!). Het 42 minuten durende album verveelt geen moment. ’77 weet bij elk van de elf eigen composities een andere sfeer op te roepen zonder zichzelf te verliezen in epigonisme. Wat daarbij helpt is dat het ouderwetse geluid van ’77 is voorzien van een frisse productie. Fijne plaat.
Recensent:Bart Slaats Artiest:'77 Label:Century Media
Cover Cayne - Beyond The Scars

Cayne - Beyond The ScarsHet Italiaanse Cayne dankt haar ontstaansgeschiedenis aan Lacuna Coil. Deze...

Cover Angelus Apatrida - Cabaret De La Guillotine

Angelus Apatrida - Cabaret De La Guillotine Bij thrashmetal denken we al gauw aan de Amerikaanse Big Four en bands uit...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT