RECENSIE: The Band Of Heathens - Live Via Satellite

BOH
recensie cijfer 2018-10-20 Begin vorig jaar verscheen Duende, het vijfde studioalbum van The Band Of Heathens. Gelijktijdig met die release van de Texanen werd het tienjarige bestaan gevierd. Er gingen enkele wijzigingen in de personeelsbezetting aan vooraf en de rootsy Americana-klanken, zoals die op de voorgaande albums te vinden waren leken plaats te hebben gemaakt voor een moderner, voornamelijk pop georiënteerd geluid. De fans van het eerste uur moesten bij beluistering van al die toegankelijke klanken best wel even slikken. De Southern rock en het doorleefde karakter van de muziek leken naar de achtergrond te zijn verdrukt. Tot overmaat van ramp was het hele zaakje ook nog eens opgepoetst, flink gepolijst en voorzien van de nodige bombast. De band werd er eerder al na het verschijnen van ‘Sunday Morning Record’ hier en daar zelfs van beschuldigd zich enigszins te vervreemden van diezelfde fans.

De voorzichtige kritieken bleven blijkbaar niet helemaal zonder gevolgen. Het vorig jaar gegeven radioconcert voor SiriusXM dat ook via internet te volgen was, werd opgenomen en op de dit jaar uitgebrachte EP Live Via Satellite is daarvan een kleine selectie te beluisteren. De intensieve tournee deed de muzikanten duidelijk naar elkaar toe groeien. De in New York opgenomen sessie laat een in bloedvorm verkerende band horen die het aandurfde om naast het nieuwe zelfgeschreven materiaal van bovengenoemde album, een waanzinnige uitvoering van ‘Alabama’ neer te zetten. De omstreden track waarin Neil Young zich met betrekking tot slavernij en racisme onaardig uitliet over deze Amerikaanse staat, inspireerde Lynyrd Skynyrd tot het schrijven van een megasuccesvolle muzikale respons. The Band Of Heathens heeft het origineel met deze respectvolle benadering aardig intact gelaten, maar daarentegen wel voorzien van ijzersterke vocale harmonieën en laat hiermee dan ook zien het werk van Neil Young goed aan te kunnen. Van recentere datum is het door Dave Rawlings en Gillian Welch geschreven ‘Ruby’. Het Amerikaanse folkduo bleek al eerder van grote invloed te zijn maar de vertolking van ‘Ruby’ is het ultieme eerbetoon dat tot nu toe nog ontbrak.

Je zou bijna vergeten dat het eigen werk prachtig past tussen deze bijzondere uitvoeringen. Heel afwijkend van de studioverrichtingen zoals die op ‘Duende’ te horen waren zijn ‘Sugar Queen’, ‘All I’m Asking’ en ‘Trouble Came Early’ geenszins. Dat heeft alles te maken met de werkwijze van deze bevlogen muzikanten die een groot voorstander zijn van de analoge methoden en zich graag afzijdig houden van de moderne technische trucjes. Voor de fans is Live Via Satellite verplichte kost, voor de neutrale luisteraar is deze EP zonder meer de moeite waard.
Recensent:Jeroen Bakker Artiest:The Band Of Heathens Label:Black Pike Favorites

Shakedown Tim & the Rhythm Revue - Shakedown Th'owdownMocht je ooit eens op een feestje belanden waar de energie ver te zoeken...

Cover Parkway Drive - Reverence

Parkway Drive - Reverence Wie ooit beweerde dat Parkway Drive zich zou blijven herhalen met een vaste...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT