RECENSIE: Christof van der Ven - Empty Handed

Christof
recensie cijfer 2018-06-27 Christof van der Ven heeft hard gewerkt, heel erg hard. Touren, schrijven, en tijd in de studio, het werd allemaal tegelijk gedaan. En toch is de hectiek van zijn leven niet terug te horen op zijn debuutalbum Empty Handed want op deze plaat hoor je juist een harmonisch en evenwichtig geluid, er is absoluut geen sprake van chaos.

Dat deze Nederlandse singer-songwriter al indruk heeft gemaakt blijkt wel uit het feit dat Bon Iver hem gevraagd heeft om voor hem te openen in februari van dit jaar. En dit is dan ook gelijk een goede muzikale vergelijking. Het geluid van van der Ven is te vinden in het straatje van Bear’s Den, The Boxer Rebellion en Bon Iver om zomaar even een aantal grote namen te noemen. Namen voor wie hij allemaal het voorprogramma al eens verzorgd heeft. Van der Ven kan zich met zijn debuutalbum gemakkelijk tussen deze gevestigde namen plaatsen. De inspiratie voor zijn debuutalbum werd vooral opgedaan in het buitenland, met name in Ierland en Engeland. Het is dan ook alsof je de groene vallei van deze landen terug kunt horen. Vooral op een nummer zoals ‘Hold On’ waarop van der Ven enigszins slepend klinkt, maar nooit op een vervelende manier, lijkt het uitgestrekte landschap omgezet te worden in muziek. Nog net geen echo of galm, maar wel een weids en filmisch geluid.

Empty Handed is een ware singer-songwriter plaat geworden waarop de gitaar op ieder nummer de boventoon voert terwijl deze rustig voortkabbelt. Het is goed in te denken hoe deze nummers klein begonnen zijn en steeds verder uit zijn gebouwd tot enigszins intieme, maar desondanks krachtige nummers. Ergens is het hoorbaar dat van der Ven geen zanger van een band is, maar op zichzelf staat. Hiermee wordt niet bedoeld dat de plaat instrumentaal inlevert, maar de focus ligt wel overduidelijk op de zang van van der Ven. Het is ook absoluut in zijn voordeel geweest dat hij zijn eigen levenservaring om heeft weten te zetten naar muziek, want zijn persoonlijke gevoel is hierdoor hoorbaar geworden waardoor zijn verhaal geloofwaardiger klinkt. ‘Love’sGlory’ is zo’n nostalgisch luisterliedje waarmee de zanger de luisteraars aan zijn lippen kan laten hangen terwijl hij met een nummer als ‘From Montreal’ veel eerder de aandacht weet te vestigen op zijn vocale bereik en vaardigheden dan op de teksten zelf. Dit alles niet ten nadele van van der Ven, het zorgt er juist voor dat de luisteraar ook even de mogelijkheid heeft om weg te dromen, want daar is de plaat zeer geschikt voor.

Uiteindelijk heeft Empty Handed even op zich laten wachten, maar dat is de plaat ten goede gekomen. Dit album ademt rust, vrede en evenwicht en barst van het gevoel. Terwijl van der Ven nu nog vergeleken wordt met artiesten als Bear’s Den en Bon Iver, zou het best wel eens zo kunnen zijn dat hij, mits hij zo door blijft gaan, zijn eigen maatstaf gaat worden. En dat lijkt absoluut terecht, want dat van der Ven zijn talent gevonden heeft, is wel te horen op dit debuutalbum.
Recensent:Myrthe Giesen Artiest:Christof van der Ven Label:Planet Zog Records
Cover Lo Moon - Lo Moon

Lo Moon - Lo MoonDe debuutplaat van de Amerikaanse band Lo Moon doet je bij het...

Cover Jeremy Loops - Critical As Water

Jeremy Loops - Critical As Water Jeremy Loops is een vrijdenkende geest, dat is duidelijk hoorbaar op...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT