RECENSIE: Fabrizio Cammarata - Of Shadows

Cammarata
recensie cijfer 2018-03-21 Fabrizio Cammarata is zo iemand die perfect binnen het hokje singer-songwriter past. Men neemt een goed uitziende jongen, geeft hem een gitaar en laat hem vervolgens over zijn gevoel zingen. Dan krijg je een album zoals Of Shadows vol gevoelige nummers waar Cammarata duidelijk hoorbaar een persoonlijke binding mee heeft. En ondanks dat deze Italiaan uit de grote ‘singer-songwritervijver’ komt, heeft hij geen geluid waarvan je snel zult denken: ‘Hebben we er weer zo eentje’. Nee, Fabrizio Cammarata blijft trouw aan zichzelf op dit album, met zijn eigen geschreven nummers, en dat komt de kwaliteit van deze plaat absoluut ten goede.

Om de focus op de teksten te leggen, heeft de Italiaan het op Of Shadows verder juist erg klein gehouden. De muzikale bezetting is klein, maar geeft daardoor niet een minder volledig klinkend geluid. Zelf speelt Cammarata gitaar, en die is dan ook op ieder nummer op de voorgrond aanwezig naast de nodige strijkinstrumenten en piano. Deze plaat is in balans, en dat is erg aangenaam om naar te luisteren. De stem van deze meneer klinkt enigszins kwetsbaar, maar ook daarin heeft hij duidelijk het evenwicht gevonden: er wordt precies voldoende gevoel in de stem gestopt met een rauw randje, waardoor de nummers persoonlijk klinken. Dat waar Cammarata over zingt, gaat hem aan het hart. Zelfs als de teksten ietwat clichématig zijn, zoals in het nummer ‘You’ve Been On My Mind’ waar het poëtische hoogstandje ’You’ve been here on my mind, you’ve been here all the time’ voorkomt, klinkt Cammarata nog altijd geloofwaardig. Hij zingt niet dat wat de luisteraar wil horen, maar dat waarvan hij vindt dat het gehoord moet worden. Of Shadows staat vol met luisterliedjes.

Dat deze singer-songwriter toch echt uit Italië komt, wordt pas duidelijk in het laatste nummer waarin hij teruggrijpt naar zijn moedertaal. Of Shadows klinkt verder vooral behoorlijk internationaal, en met deze plaat zal Cammarata dan ook met gemak buiten de landsgrenzen kunnen reiken, alhoewel het wellicht ook niet onaardig zou zijn geweest als zijn Italiaanse roots in de muziek door zouden klinken. Maar laten we deze zanger daar nu niet op afvallen, hij heeft met Of Shadows een prima plaat afgeleverd waarmee hij zich nog duidelijk kan onderscheiden binnen het overwoekerde singer-songwriterlandschap, en dat is best een complimentje waard.
Recensent:Myrthe Giesen Artiest:Fabrizio Cammarata Label:Bertus
Cover the Bullfight - Whisper In The Dark For Me

the Bullfight - Whisper In The Dark For MeHuiskamerconcerten zijn voor bands en voor voor singer-songwriters een goede...

Klaver

John F. Klaver Band - Catch The Morning Sun Voor de kenners van het betere verfijnde gitaarwerk uit de Lage Landen is...

ZOEKEN IN CD-RECENSIES

 

OF SELECTEER OP GENRE, ARTIEST, LABEL, RECENSENT