Nieuw kabinet wil vanaf 2026 BTW-tarief concert- en festivaltickets verhogen

Tickets
Nieuw kabinet wil vanaf 2026 BTW-tarief concert- en festivaltickets verhogen
Door RobZ op 16 mei 2024 - 10:34 Na maanden onderhandelen presenteren de PVV, VVD, NSC en BBB hun 'hoofdlijnenakkoord' dat de basis moet zijn voor het nieuwe kabinet. Liefhebbers van live muziek en cultuur komen er bekaaid vanaf. In de plannen staat namelijk dat de formerende partijen van plan zijn om concert- en festivaltickets te belasten met het hoge b.t.w-tarief van 21%. Nu geldt hiervoor nog het lage tarief van 9%.

De bezuinigingsmaatregel staat als volgt opgeschreven in het hoofdlijnenakkoord van de PVV, VVD, NSC en BBB: "Het afschaffen verlaagd btw-tarief culturele goederen en diensten. Het huidige lage btw-tarief voor culturele goederen en diensten wordt grotendeels afgeschaft met ingang van het jaar 2026. Het btw-tarief gaat van 9% naar 21%. Het huidige lage btw-tarief voor dagrecreatie en bioscopen blijft behouden en is uitgezonderd van de verhoging."

Opvallend genoeg geldt de b.t.w.-verhoging dus wel voor musea, theaters, festivals en poppodia, maar niet voor bioscopen, kermissen en attractieparken.

In 2011 werd de BTW op concert- en festivaltickets door het toenmalige kabinet van VVD, CDA en PVV verhoogd van 6% naar 21%. Deze beslissing werd per 1 juli 2012 ongedaan gemaakt.

Nu lijkt er dus opnieuw een verhoging aan te komen. Op een ticket van 40 euro (excl btw) betekent een dergelijke verhoging van ht btw-tarief dat zo'n ticket 4,80 euro extra gaat kosten.

De Omzetbelasting of BTW (belasting over de toegevoegde waarde) is een indirecte belasting die een overheid heft op de verkoop van producten of diensten.


Nooit meer belangrijk concertnieuws missen?
Schrijf je in op onze nieuwsbriefNada Surf

NADA SURF KOMT MET NIEUW ALBUM EN TOUR LANGS...In de jaren '90 brak Nada Surf door met hun alternatieve rock nummer...

Paradiso logo nieuw

JIMMY EAT WORLD NAAR PARADISO IN NOVEMBER De Amerikaanse band Jimmy Eat World komt 11 november 2024 terug naar...

REACTIES

geen avatar
do 16 mei 2024 14:52

Diebythesword Nou ja, ten eerste bestaat dit kabinet hoogstwaarschijnlijk in 2025 al niet meer (komt iets veel ergers, met nog meer wilders voor in de plaats, dat wel) ten tweede denk ik na 177 euro voor Pearl Jam en 160 voor AC/DC uitgegeven te hebben (overigens met Duitse en Belgische "BTW"-tarieven) ik hier niet nog 15% meer voor over heb. Ach ja zolang Henk en Ingrid maar gratis klapvee kunnen vormen bij het johan derksen cabaret....

 0

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.