VNPF: 'Poppodia en -festivals hebben weinig tot niets aan nep-versoepelingen'

Corona opstelling NAAZ Rotterdam
VNPF: 'Poppodia en -festivals hebben weinig tot niets aan nep-versoepelingen'
Door RobZ op 25 januari 2022 - 17:10 De VNPF (Vereniging van Poppodia en Festivals) reageert nog voor de persconferentie van vanavond op de gelekte versoepelingen. De boodschap is duidelijk: de sector wordt blij gemaakt met een dode mus.

De VNPF schrijft:
Deze versoepelingen helpen slecht een zeer beperkt deel van de culturele sector. De opeenhoping van beknotting maakt dat er door poppodia en festivalorganisaties wederom niet normaal kan worden geprogrammeerd en publiek verwelkomd kan worden. De beperkte openingstijden tot 22:00, de beperkte capaciteit van 1.250 bezoekers, een vaste zitplaats met 1,5 meter afstand in combinatie met de check van een coronatoegangsbewijs maken het haast onmogelijk iets zinnigs te ondernemen.

Omikron maakt minder ziek en ook belanden er minder en minder vaak besmette mensen in het ziekenhuis, met andere woorden de druk op de gezondheidszorg neemt af. Dit pakket nep-versoepelingen lijkt één van de meest strenge varianten van openstelling tot nu toe. En het is wederom een nieuwe heropeningsvariant. Waarom is onduidelijk. De overheid is niet helder over de drijfveren die ten grondslag liggen van deze maatregelen.

Voor poppodia en festival- en evenementorganisatoren is het onmogelijk om op deze manier op een bedrijfseconomisch gezonde manier artiesten te presenteren aan het publiek. Het leeuwendeel van de omzet wordt gegenereerd tussen 22:00 en 04:00. Daarnaast hebben organisaties gemiddeld een 90% zaal- of terreinbezetting nodig om uit de kosten te geraken. Hier en daar zal er wel programma worden gepresenteerd, maar dat zal in hoge mate verlieslijdend zijn.

Berend Schans (directeur VNPF): “Er moet nu echt heel snel een plan komen waarin wordt uitgelegd hoe en wanneer we op korte termijn 100% zonder beperkingen open kunnen en open kunnen blijven. Wat ons betreft is dat uiterlijk 1 maart 2022. De maatschappij wordt onnodig veel schade aangedaan. Het jojobeleid en het gebrek aan een duidelijke koers van de regering beschadigt onze sector inclusief artiesten, maar ook bijvoorbeeld de jeugd en veel werkenden in onze sector.”


Altijd weten wat er in de voorverkoop gaat?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief



Tom Odell

TOM ODELL NAAR 013 EN ANCIENNE BELGIQUE Tom Odell gaat de aankomende tijd weer optreden en komt in juni naar...

Komodo

KOMODO OP TOUR MET NIEUWE MUZIEK Komodo maakt van een brouwsel vol met magische spreuken van over de hele...

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.