Evenementenbranche spant kort geding aan tegen de staat

review: Unmute Us Amsterdam
Evenementenbranche spant kort geding aan tegen de staat
Door RobZ op 15 september 2021 - 16:41 Het besluit van het kabinet om indoor evenementen met een capaciteit van slechts 75 procent te openen, de sluitingstijd van evenementen en clubs op middernacht te houden en de onderhandse vraag of de branche voorlopig geen dance wil programmeren, is de zoveelste teleurstelling voor de toch al murw gebeukte branche. Na twee tevergeefse ‘Unmute Us!’ protesten en ettelijke gesprekken met beleidsmakers, is de maat voor de branche vol. Unmute Us, Apenkooi Events, ID&T en MOJO dagen de overheid voor de rechter. De rechtzaak wordt ondersteund door de Alliantie van evenementenbouwers en de VVEM.

De evenementenbranche is verbijsterd over de manier waarop het kabinet omgaat met jongeren en de mensen en bedrijven die in deze branche werken. Het besluit om evenementen op slechts 75 procent van de capaciteit te draaien, dwingt organisatoren om evenementen verliesgevend te organiseren. Erger is dat er geen enkele onderbouwing is gegeven hoe men op dat arbitraire percentage is gekomen. De uitkomst van de Fieldlab onderzoeken is helder: evenementen kunnen, op vertoon van een coronatoegangsbewijs, veilig worden georganiseerd op volle capaciteit.

Daarnaast is er voor evenementen een sluitingsverplichting om middernacht. Andermaal een arbitraire en niet onderbouwde beslissing. Waarom kan een evenement of clubavond voor middernacht wel veilig met een coronatoegangsbewijs en is het zodra het een minuut over twaalf is ineens gevaarlijk?

“Dit is echt een doelgerichte actie om onze branche kapot te maken. Ongekend en een dolk in de rug van iedereen die zich de afgelopen 18 maanden aan alle maatregelen heeft gehouden. Ons wordt gevraagd solidair te zijn, maar waar is de solidariteit ten opzichte van ons? Dat we hier zijn beland had niemand kunnen bedenken”, aldus ‘Unmute Us!’ initiatiefnemer Jasper Goossen. Vandaar dat de evenementenbranche zich verenigt en de overheid voor de rechter daagt. Er wordt ge-eist dat alle evenementen en clubavonden weer worden toegestaan zonder beperkingen van tijd en capaciteit. Voor evenementen wil de branche bij de rechter afdwingen dat vanaf de openingsdatum van 25 september evenementen voor de volle 100 procent gehouden kunnen worden, zowel overdag als ’s nachts. Ook nachtclubs moeten weer open kunnen mits ze zich houden aan de Fieldlab maatregelen.kytemannews1

ZIGGO DOME-SHOW VAN KYTEMAN'S HIPHOP ORKEST GAAT...Op 9 oktober zou Kyteman optreden met zijn Hiphop Orkest in het Amsterdamse...

Status Quo

STATUS QUO NAAR BRUSSEL IN 2022 Status Quo gaat weer op tour in 2022. Francis Rossi en zijn handlangers...

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.