Aanbevolen maximum geluidsniveau concerten en festivals blijkt alleen veilig met oordoppen in

Oordoppen
Aanbevolen maximum geluidsniveau concerten en festivals blijkt alleen veilig met...
Door Cartman91 op 07 februari 2020 - 16:18 De NOS bericht vandaag dat de in podia en op festivals gehanteerde maximale geluidsnorm, toch schadelijk is als de bezoeker geen oordoppen in heeft. Al jaren neemt gehoorschade bij jongeren toe als gevolg van het regelmatig bezoeken van concerten en festivals. Hiervoor is ook een maximum norm voor decibellen (dB) ingevoerd, deze ligt op 103 dB per kwartier.

Bij het vaststellen van deze norm in 2018 is gebleken dat er vanuit is gegaan dat men oordoppen in heeft. Deze dempen tot 15 dB. In werkelijkheid blijkt uit een enquête van VeiligheidNL dat de helft van concert- en festivalgangers geen oordoppen in heeft.

Audioloog Jan de Laat, die meeschreef aan het RIVM-rapport, zegt hierover "Het niveau van 103 dB is al best wel hoog. Het is acceptabel in die zin dat als je eraan bent blootgesteld je - met gehoorbescherming - nog redelijk veilig bent. Die gehoorbescherming is dus wel echt nodig".

In de campagne van I Love My Ears wordt niet duidelijk gemaakt dat men bij 103 dB alleen veilig is bij het dragen van oordoppen.

Staatssecretaris Paul Blokhuis laat weten "We hebben indringende gesprekken met de organisaties, of ze ook meten zoals we het afgesproken hebben. En als we constateren dat dat niet het gebeurt - maar daar zie ik nu geen aanleiding voor - dan vind ik dat we naar een andere club toe moeten."


Altijd weten wat er in de voorverkoop gaat?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief



Texas band Sharleen Spiteri

TEXAS TREEDT OP IN PARADISO, DE OOSTERPOORT EN BELGIËDe band Texas geeft in december een paar concerten in België en Nederland...

Ten Years After

WOODSTOCK SHOW TEN YEARS AFTER OPNIEUW TE BELEVEN OP... Ten Years After wist tijdens het Woodstock festival in 1969 een legendarisch...

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.