10 adviezen om net zo oud te worden als Geertje (114!)

Zwarte Cross sfeer
10 adviezen om net zo oud te worden als Geertje (114!)
Door sjoertb op 01 december 2019 - 10:15 Vergeet de wereldwijde blue zones, wie oud wil worden moet in Rotterdam of omgeving gaan wonen. Daar wonen immers de meeste honderdplussers van ons land. Op 1 januari 2019 waren dat er in Rotterdam 123. 

Maar liefst driehonderd van de in totaal 2189 honderdplussers in ons land wonen in de Rotterdamse regio. In Dordrecht wonen 21 mensen van 100 jaar en ouder, op Goeree-Overflakkee en Vlaardingen 15. In Schiedam zijn het er 8 en in Zwijndrecht 9. Maar liefst 85 procent daarvan is vrouw. 

Wie is de oudste van Nederland?
Maar de oudste? Sinds augustus 2015 is Geertje Kuijntjes uit Gorinchem de oudste inwoner van Nederland met haar 114 jaar. Ze werd in 1905 geboren! Ze is nooit getrouwd en tot aan haar pensioen werkte ze als naaister. Ze is nog hartstikke gezond en ging op haar honderdste nog alleen op vakantie. 

Ze heeft tot haar 105de zelfstandig gewoond. Ze nam veertig keer deel aan de Nijmeegse vierdaagse en aan veel andere wandelevenementen in het buitenland. Tot een jaar geleden was ze nog aan het breien. 

Geertje is pas de tweede Nederlander die deze leeftijd ooit heeft bereikt. Ze staat op de zesde plaats op de lijst van oudste gevalideerde levende personen uit de gehele wereld van ten minste 112 jaar oud en is daarmee ook de op twee na oudste inwoner van Europa. 

Hoe word je zo oud?
Hoe ze dat doet is natuurlijk de grote vraag. So Chicken, de bekende site over gezond leven, weet daar wel een antwoord op. We zetten 10 adviezen op een rij. 

1. Drink minimaal een liter water op een dag om afvalstoffen uit je lichaam kwijt te raken. 

2. Slaap genoeg uren. Tussen de 7 en 9 uren, dan zit je goed en komt je lijf tot rust (en je hoofd ook). 

3. Altijd goed ontbijten. 

4. Beweeg voldoende. Half uurtje per dag op de fiets of wandelen, doet wonderen. 

5. Eet voldoende groenten en drink niet teveel alcohol. 

6. Zorg voor voldoende energie in je lijf door onder meer koud af te douchen. Ja echt, dat helpt! 

7. Lach veel. Oftewel; ga voor die positieve levensinstelling. Alles heeft twee kanten. Zorg dat je glas halfvol is.

8. Doe voldoende aan sex. Lijkt goede stofjes in je lijf aan te maken, dus daarom!

9. Eet minder vlees (en andere dierlijke producten). 

10. Zorg voor goede sociale contacten. Mensen met gezonde relaties voelen zich gelukkiger en leven daardoor langer. 

Om maar een voorbeeld te noemen: het betekent dat je maar beter op de fiets naar je werk kunt gaan, na een goed ontbijt, en vooral lol in je werk moet hebben. Een leven zonder auto? Nee hoor, dat hoeft niet per se. Dan leen of huur je een auto als je een dagje erop uit wilt. Daar kom je alles over te weten als je hier klikt

Ook als je op vakantie gaat, want natuurlijk doet een andere (gezonde) omgeving ook wonderen, Je kunt via EasyTerra heel makkelijk je vervoer regelen. Lekker met de auto op pad geeft een gevoel van vrijheid en dat draagt allemaal bij aan geluk, en daarmee een langer leven. Wie gaat er over die 114 jaar heen? 


Nooit meer belangrijk concertnieuws missen?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief



Melkweg nieuwe logo

IAMDDB MET EUROPESE TOUR NAAR MELKWEG EN TRIXDe Britse urban-jazz rapper / zangeres IAMDDB komt komend jaar in navolging...

festivalinfonieuwlogo

DIT WEEKEND IN DE VOORVERKOOP: O.A. PEARL JAM, DUA... Omdat we ons kunnen voorstellen dat je wel eens wat mist, maken wij wekelijks...

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.