Interview Jack Savoretti over zijn eerste keer in Paradiso: 'Niet mijn beste ervaring ooit'

jack
Interview Jack Savoretti over zijn eerste keer in Paradiso: 'Niet mijn beste ervaring...
Door ThomasS op 20 december 2016 - 13:18 Jack Savoretti, de Italiaans-Engelse zanger kwam op 6 december naar Amsterdam voor een concert in Paradiso. Savoretti bracht dit jaar nog zijn vijfde album 'Sleep No More' uit, waarmee hij door heel Europa toert. Festivalinfo ging bij de singer-songwriter langs met vragen over het nieuwste album, zijn tour-ervaringen en nog veel meer.

Je nieuwste album ‘Sleep No More’ kwam dit jaar uit, wat is het verhaal achter dit album?

“Het begon allemaal bij het vinden van de balans tussen je passie volgen en je verantwoordelijkheden nemen. Normaal gesproken moet je daar tussen kiezen, dit album gaat over het proberen om beiden te doen. Dat is niet altijd gemakkelijk, maar het is het zeker waard.”

Je vorige album 'Written in Scars' kwam begin 2015 uit, daarna ben je meteen gaan toeren. Je hebt een drukke tijd achter de rug. Hoe heb je tijd gevonden om 'Sleep No More' te schrijven?

“Bijna niet. Na de tour van ‘Written in Scars’ ben ik ook nog eens uitgenodigd voor The Graham Norton Show. Dit heeft mijn album nog meer aandacht gegeven, waardoor ik extra shows in Engeland heb gespeeld. Eigenlijk hadden we zo’n acht maanden ingepland voor het schrijven van dit album, maar het grootste deel van die maanden zijn besteed aan extra shows. Ik denk dat ik nog nooit in zo’n korte tijd een album heb geschreven.”Is dit altijd je droom geweest, de wereld rondtoeren met je eigen muziek?

“Nee eigenlijk niet, ik ontdekte muziek pas rond mijn 15e. Tot die tijd was ik meer van het sporten. Mijn vader gaf me een cassettebandje voor mijn 16e verjaardag, met muziek van Simon and Garfunkel, Kris Kristofferson en Johnny Cash. Het was de eerste keer dat ik echte nummers hoorde, totaal andere muziek dan die je op feesten hoorde. Ik ben toen naar alleen maar singer-songwriters gaan luisteren, zoals John Lennon, James Taylor en Cat Stevens. Later kregen we bij Engels op school het onderdeel poëzie, daar kreeg ik voor het eerst een goed cijfer voor! Ik ben steeds meer gaan schrijven en zo is het balletje gaan rollen.”

Wat zou je zijn geworden als je geen muzikant was geworden?

“Ja, dat wist ik nooit echt vroeger. Ik had niet echt een grote droom qua beroep. Rondreizen en schrijven vond ik vroeger al heel erg leuk, dus ik denk dat ik iets met journalistiek had gedaan.”

Oke, dan gaan we het nu hebben over de toekomst. Wat wil je nog bereiken in je muziekcarrière?

“Hmm, daar sta ik niet vaak bij stil. Ik ben nooit van ‘We moeten nu Duitsland en Parijs veroveren’. Ik laat het me meer overkomen. Het enige waar ik me echt altijd op wil focussen is het maken van goede albums. Ik hou van liedjes schrijven, waarschijnlijk nog wel meer dan van optreden! Shows doen geeft mij ook veel plezier, maar toeren vind ik wat minder. Ik heb namelijk twee kinderen en dat maakt toeren wat lastiger. Ik vind het wel heerlijk om in de studio te zitten en te schrijven.”

Je hebt al regelmatig in Amsterdam opgetreden, wat brengt je zo vaak hier?

“Nederlanders zijn echte muziekliefhebbers, dat trekt me zo aan dit land. Mijn allereerste show - buiten optredens in kroegen - was in Paradiso, precies tien jaar geleden. Ik moet zeggen, het was niet de beste ervaring ooit. Ik was toen het voorprogramma van Corinne Bailey Rae. Tijdens het optreden was de zaal erg rumoerig en werd er door mij heen geschreeuwd. Ik heb er veel van geleerd, elke artiest maakt zoiets wel mee. Nu kom ik met veel plezier terug naar Paradiso.”Weet je nog je allereerste concert waar je zelf heen bent geweest?

"Ja zeker, dat was een concert van Bob Dylan in een hockeystadion. Mijn vriendin van toen had als verrassing een kaartje voor me gekocht. Het was geweldig, de zaal was maar half vol dus ik had alle ruimte. Vroeger ging ik altijd naar voetbalwedstrijden, omdat ik er van droomde om ooit ook in zo’n stadion te spelen. Bij het concert realiseerde ik me dat ik eigenlijk het allerliefste daar op het podium wilde staan. Ik was erg gelukkig, mijn allereerste concert waar ik heen ben geweest was gewoon Bob Dylan!"

En nu, ga je nog wel eens naar concerten?

“Nee eigenlijk bijna nooit. Soms als ik in de buurt ben en iets erg graag wil zien, maar dat komt echt zelden voor. De tijden dat ik echt vrij ben, vind ik het ook belangrijk om tot rust te komen. Ik krijg vaak ook wel veel optredens mee als ik op festivals sta.”

Wie zou je ooit nog live willen zien?

"Ik had het geweldig gevonden om David Bowie nog live te zien. Als ik terug in de tijd kon gaan had ik artiesten als Sam Cooke, Bob Marley en The Doors graag live willen zien. Niet alleen om hun muziek, maar ook om de hele sfeer van die tijd. De Canadese band Half Moon Run lijkt mij ook leuk om mee te maken, gelukkig kan dat nog!"

Jack Savoretti speelde 6 december in Paradiso. Wanneer hij weer in Nederland te zien zal zijn lees je tegen die tijd meteen op Podiuminfo / Festivalinfo.nl. Zijn nieuwste album 'Sleep No More' is eind 2016 uitgekomen en natuurlijk te beluisteren op Spotify.Tekst: Ronja Tuinder
Foto's: Jessie HuijbrechtseTyphoon

DE 20 POPULAIRSTE ARTIESTEN VAN 2016 OP PODIUMINFOIn 2016 hebben we op Festivalinfo en Podiuminfo over allerlei soorten...

brucespringsteen1

DE 20 MEEST BEKEKEN CONCERTPAGINA'S VAN 2016 Het jaar 2016 is bijna voorbij. Er werden weer gigantisch veel mooie...

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.