Zijlstra wilde geen BTW-verhoging op podiumkunsten

Door KenStash op 08 juli 2011 - 17:38 Als het aan Halbe Zijlstra, staatssecretaris van OCW, had gelegen was de BTW-verhoging op de (podium)kunsten er nooit gekomen. Althans, zo verklaart hij vrijdagmiddag tegenover het NRC Handelsblad. Naar eigen zeggen heeft de verhoging hem niet verder geholpen en heeft de coalitie zelfs geprobeerd om de maatregel ongedaan te maken. Aangezien er geen alternatief werd gevonden is door staatssecretaris Frans Weekers (Financiën namens de VVD) besloten de omstreden plannen toch voort te zetten. Dit tegen de zin van Zijlstra welke zich uiteindelijk moest neerleggen bij het besluit. "Ik snap dan ook heel goed dat er in de kunstsector met scepsis naar is gekeken", zo meent hij.

In het gedoogakkoord bleek dat de beoogde coalitie van VVD, CDA en gedoogpartner PVV het BTW-tarief voor podiumkunsten wilde verhogen van zes naar negentien procent. Het was de bedoeling dat deze maatregel in januari jongstleden van kracht zou worden. Om de kunstsector meer ademruimte te geven werd besloten dat de verhoging pas op 1 juli in zou gaan.

Onder meer de Vereniging Nederlandse poppodia en –festivals en de Vereniging van Evenementen Makers trachtten door middel van een rechtzaak tegen de Staat de verhoging alsnog van de baan te krijgen. Door de Haagse rechtbank werden zij eerder niet in het gelijk gesteld. De vereniging krijgt steun van de PvdA en SP. De overige partijen, waaronder GroenLinks en de ChristenUnie zijn uiteindelijk akkoord gegaan met de verhoging.


Dit soort nieuws elke week in je mailbox?
Schrijf je in op onze nieuwsbriefRecensieplaatje 2

RECENSIES: KAISER CHIEFS, THE PRODIGY, FLOGGING...Het seizoen zit er weer even op, merken ook wij op de redactie. Het is zomer,...

The Blackout6

THE BLACKOUT GEEFT EXCLUSIEF OPTREDEN IN W2 De post-hardcore formatie The Blackout geeft op zaterdag 19 november een...

REACTIES

Avatar BramR
vr 08 jul 2011 22:15

BramR Komt ie mooi te laat mee...

 1
Avatar TrentRez
vr 08 jul 2011 22:39

TrentRez Wat een flutreactie van die Zijlstra.
Eerst met droge ogen op tv roepen dat hij volledig achter de beslissing van de bezuiniging staat en vervolgens het precies tegenovergestelde gaan roepen in een interview met een krant.

 1
Avatar Basement1981
za 09 jul 2011 02:09

Basement1981 zo verklaard hij? :S

 -1
Avatar ProgDamien
za 09 jul 2011 11:32

ProgDamien Politici..

 0

REAGEREN

REAGEREN?
Het is mogelijk op dit nieuws te reageren.
Je moet wel even inloggen met je Agendainfo account.
Nog geen Agendainfo account?
Hier kan je een Agendainfo account aanmaken.