Zim Ngqawana

The Star, Zuid-Afrika’s grootste krant, noemde hem ‘the most visible, hardest working younger man in jazz’. Zim Ngqawana geldt als representant van de nieuwe generatie Zuid-Afrikaanse musici die een nieuwe kijk geeft op ’s lands jazz en traditionele muziek.

De in 1959 geboren saxofonist, de jongste van vijf kinderen, leerde pas op zijn 21e spelen. Samen met de bigband van zijn universiteit bezocht hij ooit een congres van de International Association of Jazz Educators, waar hem prompt een beurs werd geboden om workshops met Yusef Lateef, Archie Shepp en Pharaoh Sanders te volgen aan het Max Roach Institute of Jazz in Massachusetts. Terug in Afrika stak hij al zijn energie in het oprichten van eigen combo’s, waarmee hij de grenzen van Afrikaanse folk, jazz, wereldmuziek en klassiek verkende.

Niet alleen dans- en theatergezelschappen raakten geïnteressseerd in zijn werk, maar ook saxofonist Paul van Kemenade, die hem in ’93 voor een tour naar ons land haalde. Ngqawana heeft twee eigen albums uitgebracht: ‘Zimology’ en ‘The Zimphonic Suites’, waarop hij oude inheemse ritmes van Zuid-Afrika combineert met eigen moderne jazzinterpretaties.

OUDE OPTREDENS VAN Zim Ngqawana

  • 06 jul
  • 11 - 13   jul

KOMENDE OPTREDENS VAN Zim Ngqawana

Wij hebben geen informatie over komende shows van Zim Ngqawana. Jij wel? Laat het ons weten via onze submit-functie.

OUDE OPTREDENS VAN Zim Ngqawana