Jon Lord

Uit: Leicester - Engeland

Jon Douglas Lord (Leicester, 9 juni 1941) is een Engels muzikant, die voornamelijk bekend is geworden als toetsenist van de hardrockband Deep Purple.

Vanaf zijn negende speelt Lord piano, eerst met het doel om klassiek pianist te worden, maar hij vond jazz en blues veel aantrekkelijker muziek. Hij begon bij the Bill Ashton Combo, en na allerlei omzwervingen, onder meer bij the Kinks en the Flowerpotmen kwam hij bij Boz en Roundabout Ritchie Blackmore en Ian Paice tegen.

Uit een interview met hem op de dvd "The making of machinehead" meldt Jon dat hij gebiologeerd was door het geluid van de vervormde gitaar van Ritchie Blackmore. Hij wilde dat hij zijn Hammond-B3 ook als een gitaar kon laten klinken. Hij sloot de uitgang van zijn orgel aan op de gitaarinput van een Marshall-gitaarversterker. Vervolgens draaide hij de gain van de voorversterkertrap op en het karakteristieke scheurende geluid van zijn Hammond was geboren. Dit kan men bijvoorbeeld horen in het intro van "Lazy" op het album "Machine head" (machine head = een stemmechaniek van de gitaar).

Een bij muziekliefhebbers bekend feit is dat Jon Lord, naast zijn werk in Deep Purple, ook veel compositorisch werk op het gebied van klassieke muziek en de jazz heeft afgeleverd.

Jon Lord verliet Deep Purple na hun tournee door het Verenigd Koninkrijk, in februari 2002. Hij wilde zich meer wijden aan klassieke muziek met als resultaat onder meer het Durham Concerto.

OUDE OPTREDENS VAN Jon Lord

  • 26 nov `11

KOMENDE OPTREDENS VAN Jon Lord

Wij hebben geen informatie over komende shows van Jon Lord. Jij wel? Laat het ons weten via onze submit-functie.