Johnny Jordaan

Uit: Amsterdam - Nederland    Genre(s): Nederlandstalig - dialect Nederlandstalig - nederpop Nederlandstalig - smartlappen

Wanneer Jan van Musscher op 7 februari 1924 geboren wordt in de Jordaan, is de Amsterdamse volkswijk een plek die bekend staat als een slechte buurt. Jantje vindt het er echter geweldig. Op jonge leeftijd blijk al dat hij een goeie stem heeft en samen met zijn neefje Careltje Verbrugge zingt hij populaire liedjes op straat. Met het zo verdiende geld helpt hij zijn moeder het huishouden rond te krijgen. Na een stoeipartij met Careltje raakt Johnny aan een oog blind en krijgt hij een glazen oog.
Als veertienjarige gaat hij als zingende ober werken in cafe De Kuil. Wanneer er in 1955 een talentenjacht wordt georganiseerd voor zangers doet hij mee. Zijn liefde voor zijn buurt vereeuwigt hij in het liedje De Parel van de Jordaan, waarmee hij de wedstrijd wint. De volgende dag is zijn liedje in heel Nederland op de radio te horen en is Johnny de held van de buurt. Er gaan een miljoen exemplaren van de single over de toonbank en de Jordaan is plotseling geen achterstandswijk meer maar een leuke buurt. Johnny groeit uit tot de grootste popster die Nederland ooit gezien heeft en treedt overal op. Ondertussen gaat hij zelf door een diep dal, wanneer zijn geliefde moeder overlijdt. Alsof dat nog niet genoeg is blijkt hij homoseksueel te zijn, in een tijd dat dat het niet geaccepteerd is en hij bovendien getrouwd is.
Met het succes komen ook talloze aasgieren mee, die misbruik maken van Johnny's goedgelovigheid en gulheid.
Gevolg is dat Johnny zonder het te weten enorme schulden oploopt. Wanneer dat uitkomt en er beslag wordt gelegd op zijn huis vlucht hij naar Antwerpen. Tante Leen, een zangeres die ook meedeed aan de talentenjacht en met wie hij bevriend is geraakt, helpt hem uit de brand en de zanger kan terugkeren naar zijn geliefde Jordaan. Het succes keert echter niet terug. Wanneer hij in de musical De Jantjes een beroerte krijgt op het podium is het over met zijn carriere. Hij overlijdt in 1989 op 64-jarige leeftijd.

KOMENDE OPTREDENS VAN Johnny Jordaan

Wij hebben geen informatie over komende shows van Johnny Jordaan. Jij wel? Laat het ons weten via onze submit-functie.

CD-RECENSIES

Johnny Jordaan Bij ons in de Jordaan cover

Johnny Jordaan - Bij ons in de Jordaan

‘Bij Ons In De Jordaan is een gedramatiseerde interpretatie, geïnspireerd op het boek “De zon schijnt voor iedereen” van Bert Hiddema over het leven van Johnny Jordaan ’ Het is een belangrijke...