UNA

Spanje    Genre(s): Pop - pop Pop - alternative/indie

Op dertigjarige leeftijd bemerkte de Spaanse blondine Una dat haar liefde voor inventieve en melodische popliedjes niet louter passief was. Gewapend met een Spaanse gitaar begon zij aan de lopende band liedjes uit haar mouw te schudden. Dit deed zij vanuit de glazen kiosk in een dorpje nabij Madrid, waar zij overdag loten van de organisatie ONCE verkoopt aan de voorbijgangers op straat. Haar inspiratie en volhardendheid mondden uit in een verrassende verzameling Spaans- en Engelstalige nummers die indruk wekte.
Una woonde in 1995 een jaar in Nederland en raakte daar bevriend met singer-songwriter Rick Treffers en de andere leden van de Amsterdamse band Mist. Una en Mist bleken qua smaak op dezelfde muzikale golflengte te zitten. Niemand kon op dat moment echter bevroeden dat Una ooit met zulke briljante parels van chansons naar buiten zou treden. Toen zulks 8 jaar later toch geschiedde stortten Treffers en de zijnen zich zonder lang na te hoeven denken op dit nieuwe project: het produceren van Fabrica de Cemento.
Het was in 2003 een druk heen en weer vliegen tussen de Oeverloos Studio van Mist in Amsterdam en Una's huiskamer in Madrid, waar de akoestische fundamenten van 'De Cementfabriek' zijn gelegd. Laag voor laag werden tien Una-songs van allerlei aard opgenomen. Ingetogen poktische liedjes als Fiebre en El Dma y La Noche stonden in een mum van tijd op de band, terwijl iets zwaarder georkestreerde songs zoals het gedragen titelnummer, het poppy Heart en het ongecompliceerde Give Love Another Chance wat meer instrumentale voeten in de aarde hadden.
Una legt op het debuut Fabrica de Cemento een uitzonderlijk componeertalent en een herkenbaar stemgeluid vol kwetsbaarheid aan de dag. De sixties (Love), avontuurlijke lo-fi-pop (Piano Magic), moderne Franse chansons (Francoiz Breut), poktische Spaanse luisterliedjes (Vainica Doble) en melodierijke gitaarpop (The Posies) zullen haar daarbij oogstwaarschijnlijk mede beinvloed hebben.

OUDE OPTREDENS VAN UNA

  • 29 aug

KOMENDE OPTREDENS VAN UNA

Wij hebben geen informatie over komende shows van UNA. Jij wel? Laat het ons weten via onze submit-functie.

CD-RECENSIES

UNA Fábrica de Cemento cover

UNA - Fábrica de Cemento

Met mijn huisgenootje heb ik een lijstje van woorden. Woorden en uitdrukkingen die erg tenenkrommend zijn mogen op dit lijstje, en een plekje zoeken tussen termen als ‘Het felbegeerde roze...