Morjak

Uit: Rotterdam - Nederland

Morjak was de naam van een Russisch zeemansblad begin negentiende eeuw, en betekent Zeeman. Wiebe Radstake, in het dagelijks leven zeilend zeeman, startte Morjak in 2018 op met het maken van het album ‘Vrij vliegende vissen’. Samen met Stefan Fokker nam hij 18 nummers op en bracht die uit in eigen beheer. Hierop volgde een korte tour voordat Wiebe weer aan een nieuwe zee zwerftocht begon.

De muziek van Morjak is ongepolijste muziek die doet denken aan het kraken van een schip, het fluiten van de wind in het wand, het denderen over de oceaan en soms juist ook het vertwijfeld ronddrijven in windstilte. Morjak is weerbarstig, van platteland blues naar de roll van de stad. Denk aan Tom Waits, De Kift of Violent Femmes die aanmonsteren op een oud zeilschip en hun belevenissen op muziek zetten.

De teksten zijn in het Nederlands gaan veelal over de liefde voor de zee, het verlangen naar thuis of de wonderbaarlijke wereld die dagelijks bestaan heet. Knip en plak techniek wordt toegepast zodat schijnbaar normale zinnen net even in een andere context komen te staan waardoor het absurdisme van het leven doordringt in de muziek van Morjak.

OUDE OPTREDENS VAN Morjak

  • 18 nov `23
  • 10 - 12   jul
  • 09 nov `19
  • 09 - 10   aug
  • 16 nov `18

KOMENDE OPTREDENS VAN Morjak

  • 05 jun

OUDE OPTREDENS VAN Morjak

CD-RECENSIES

Morjak Vrij Vliegende Vissen cover

Morjak - Vrij Vliegende Vissen

”Dat valt niet bij elkaar te houden, als je zo ver weg bent” , aldus de uit Zierikzee afkomstige Wiebe Radstake. Acht maanden per jaar reist hij over zee op een zeilvrachtschip om duurzame...