VERSLAG: The Boxer Rebellion - 13/9 - Paradiso

VERSLAG: Marije van Haarlem  

The Boxer Rebellion

In 2011 al sporen getrokken met album 'The Cold Still' en vervolgens veelvuldig opgepikt door wellicht de meest briljante introductie naar underground bands: Amerikaanse sitcoms. Het heeft even mogen duren voor de in Londen gestationeerde band, maar na in films en series van de achter- naar de voorgrond getreden te zijn krijgen ze eindelijk de kans om zich in de spotlight te laten zien. Vanavond mogen ze een uitverkocht Paradiso verwelkomen.

Het afgelopen jaar betekende de grotere doorbraak voor The Boxer Rebellion met het nieuwe album 'Promises'. Zo rap als dit ging, gaat ook de performance vanavond in Paradiso. De band wil met een indrukwekkend lange setlist meteen de toon zetten: zij kunnen meer dan die verdomde hitjes. Dat daarbij de nummers veelvuldig overvloeien en er geen seconde verspilt gaat, is verrassend en aangenaam. Het repertoire van de Londense band is aangepast naar een gelikt geheel. Deze gasten hebben natuurlijk al vier albums op zak (wat ze graag even aan het licht brengen voor de 'Diamonds'-fans) dus een gestroomlijnde bolide trekt deze band al reeds voort. Ze hebben immers niet pas afgelopen jaar begonnen met optreden.

Voor de onbekenden met The Boxer Rebellion; milde indierock met hoge zoete stem en galmende gitaren. ‘Take Me Back’ sleurt het stemgeluid Amerikaanse zanger Nathan voor het eerst door de hoge plafonds van Paradiso. Het is moeilijk te geloven dat zijn stem in dezelfde hoogtes treedt als de hoge snaren die gitarist Todd raakt. Hitjes ‘New York’ en ‘Diamonds’ passeren vroeg in de set en zijn naar de bands’ inzicht zeker ook niet bedoelt als uitblinker.

Galmende indierock is één aspect die we gezien hebben - wat dus niet betekent dat ze niet het gas kunnen open draaien – integendeel. ‘Flashing Red Light Means Go’ is het startsein om de veilige haven te verlaten en mee te gaan in alles wat er op het pad komt. De voorgangers van het laatste album krijgen steeds meer ruimte in de set, van het bekende tot het relatief onbekende. Het wordt alsmaar meer duidelijk dat zij er vanavond als hoofdact staan, met het doel om nooit meer vergeten te worden.

Richting het einde van de set wordt het zowel ons als hen duidelijk dat zij een moment mogen pakken om trots te zijn op deze prestatie – wat zanger Nathan gretig beantwoordt door een frontrow-fan zijn filmende mobiel over te pakken en zichzelf al filmend over het podium laat gaan. Gitarist Todd en bassist Adam trekken alles uit de kast en zwalken meegaand in het moment op hun plek. Todd springt daarbij nog even in het publiek, klimt terug en flikkert vervolgens z’n gitaar met een knal op het podium. Een episch slotstuk waarvan de vorige vijf minuten er al niet meer toe doen en je blijft uitkijken naar wat er komt. The Boxer Rebellion heeft zijn boodschap afgeleverd.

 

LEONARD COHEN - 18/9 - AHOY Leonard Cohen lijkt maar geen genoeg van Nederland te kunnen krijgen....

PUGGY - 17/09 - TIVOLI DE HELLING Na een succesvol optreden op Pinkpop komt Puggy terug naar Nederland voor een...