VERSLAG: Mastodon - 24/6 - Effenaar

print
mail to friend

VERSLAG: Wouter Braaksma  

Mastodon - 24/6 - Effenaar

Met het laatste album ‘The Hunter’ klopt Mastodon zachtjes aan bij de mainstream rockliefhebber zonder de eigen achterban te verliezen. Dit album werd enthousiast onthaald door de pers en het publiek. In februari stonden ze nog in een uitverkochte 013 en in mei stonden ze zelfs op Pinkpop, om nu al weer terug te keren naar de ‘Lage Landen’. Het moge duidelijk zijn dat je anno 2012 moeilijk om dit creatieve kwartet heen kan. Dit keer worden de Effenaar en de Melkweg aangedaan, terwijl Graspop ook een genot is voor de metalliefhebber. Is het niet een beetje teveel van het goede?

De zaal druppelt langzaam vol wanneer het Belgische Amenra begint aan een moeilijk te behappen stukje muziek. Sfeervol is het zeker, vanwege de eenvoud die gecreëerd is met weinig licht en een beamer die haperende animaties vertoont. De trage zware metal bouwt constant op naar een climax die staat als een huis, om vervolgens als een ongefundeerd hutje in de modder meegenomen te worden naar beneden. Het publiek kan het dan ook maar moeizaam verteren en bedankt de band voor hun inzet.

Net zoals op Pinkpop begint Mastodon ook hier met ‘Black Tongue’, het eerste nummer van ‘The Hunter’. Verder zijn er weinig overeenkomsten te vinden tussen beide optredens, en gelukkig maar! Leken ze in Landgraaf met enorme katers op de automatische piloot te spelen, staan er hier vier frisse mannen op het podium die er duidelijk meer zin in hebben. Zonder al te veel moeite weten ze in anderhalf uur zo’n 20 nummer erdoorheen te rammen en is met de inzet die vertoont wordt dan ook helemaal niets mis. De band geniet duidelijk, met name bassist/zanger Troy Sanders is vaak te betrappen op een glimlach en wild heen en weer stierend vliegt hij over het podium. Aan het einde van het optreden blijkt er iets mis te zijn met de gitaar van Brent Hinds, maar dit lost hij cynisch op door luchtgitaar te spelen totdat hij een gitaar aangereikt krijgt die wel in orde is. Brent is sowieso de geplaagde man vanavond met een microfoon die vaak wegvalt.

Wanneer er anderhalf uur verstreken is, is het afgelopen en komt de drummer naar voren om het publiek te bedanken dat ze ondanks Graspop alsnog voor een bijna volle Effenaar speelden. Deze keer was niet de band maar het publiek te betrappen op een kater en duurde het een tijd voordat het publiek zichtbaar genoot. Vanavond waren de rollen omgedraaid en heeft het brakke publiek de voorsprong uit handen gegeven. Mastodon was in goede doen en heeft laten zien dat ze het verdienen om zo vaak langs te komen.

FOTOGRAFIE: Joost Doensen  

 
 
volgende reviewfestival logo

JACK WHITE - 25/6 - HMHRockster Jack White komt in de HMH na The White Stripes, The Raconteurs en...

festival logovorige review

TOM PETTY & THE HEARTBREAKERS - 24/6 - HMH Na een afwezigheid van 24 jaar stond classic rocker Tom Petty weer samen met...