VERSLAG: Black Pumas - 10/02 - Paradiso

Podiuminfo was aanwezig bij Black Pumas in Paradiso voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 15 foto's.

Bekijk de Black Pumas - 10/02 - Paradiso foto's

VERSLAG: Karst Jaarsma  

Black Pumas

Het zal voor de mannen van Black Pumas een ontzettende schok geweest zijn om een Grammy nominatie in ontvangst te mogen nemen. Terwijl het muzikale duo langzaam aan haar naam werkte vonden ze zichzelf plotseling terug tussen mensen als Lil Nas X, Lizzo en Billie Eilish als genomineerde voor beste nieuwe artiest. Zo ontgroeiden de Texanen binnen de kortst mogelijke termijn de Tolhuistuin waar ze afgelopen november nog stonden en keren terug voor optredens in Paradiso, Tivoli, Effenaar en Oosterpoort.

Black Pumas bestaat uit zanger Eric Burton en producer Adrian Quesada. Burton zingt fantastisch met een stem die in het verlengde ligt van James Brown, Solomon Burke en Otis Redding. Quesada zorgt voor psychedelisch gitaarspel. Spel dat hem met zijn eerdere band Grupo Fantasma al een Grammy nominatie oplevert, maar in deze soulcontext fantastisch tot haar recht komt.

De heren maken heerlijke psychedelische, sexy soulmuziek. Denk aan Isaac Hayes of ideale speellijsten voor romantische avonden in te kleine studentenflats. Met zijn hippe uitstraling vleit Eric Burton over het podium en pakt Paradiso in. De liedjes zijn dan ook stuk voor stuk fantastisch. Er is ruimte om je mee te laten wiegen op de ritmes van de aanstekelijke soul, maar Black Pumas komt het mooiste tot haar recht in de psychedelische nummers. Soms doet het gezang van het achtergrondkoortje denken aan de uithalen van Pink Floyd zijn ‘The Great Gig In The Sky’ terwijl het grote vocale bereik van Eric rechtstreeks van Curtis Mayfield geleend is. Met een swingend en aanstekelijk ritme is het plaatje compleet.

Vol van zelfvertrouwen begint Eric Burton de toegift van zijn setlist op het balkonnetje van Paradiso. Op dat moment is het duidelijk dat ook Paradiso snel te klein is voor dat charismatische mannetje. Het duo van de Black Pumas brengt de toekomst van de soul en dat doet ze met verve. Met liefde voor het verleden door middel van Tracy Chapman haar ‘Fast Car’, maar ook zeker met een blik op de toekomst gelet op de zeer aanwezige toetsenist die zo beats voor Kendrick Lamar uit zijn keyboard had kunnen toveren.

FOTOGRAFIE: Paul Barendregt  

12
Black Pumas foto Black Pumas - 10/02 - Paradiso Black Pumas foto Black Pumas - 10/02 - Paradiso Black Pumas foto Black Pumas - 10/02 - Paradiso Black Pumas foto Black Pumas - 10/02 - Paradiso Black Pumas foto Black Pumas - 10/02 - Paradiso Black Pumas foto Black Pumas - 10/02 - Paradiso Black Pumas foto Black Pumas - 10/02 - Paradiso Black Pumas foto Black Pumas - 10/02 - Paradiso Black Pumas foto Black Pumas - 10/02 - Paradiso Black Pumas foto Black Pumas - 10/02 - Paradiso Black Pumas foto Black Pumas - 10/02 - Paradiso Black Pumas foto Black Pumas - 10/02 - Paradiso
 
12
 

DOTAN - 22/02 - PATRONAATDotan is weer helemaal terug. In het Patronaat in Haarlem bracht hij oude...

GEIKE - 08/02 - PARADISO Geike, ex-Hooverphonic-zangeres en ook bekend van de hit 'Zoutelande', stond...