VERSLAG: Foals - 19/05 - Paradiso

VERSLAG: Rob van der Zwaan  

Foals - 19/05 - Paradiso

Foals is op tour ter ere van hun nieuwe album 'Everything Not Saved Will Be Lost Part 1'. In 2016 vulde de band nog de Heineken Music Hall (nu Afas Live), maar dit keer is gekozen voor het intieme Paradiso. Geen wonder dat het concert binnen no-time uitverkocht was.

Het is zondagavond, maar dat weerhoudt Foals er niet van om pas om 22:00 uur de eerste noten van het nieuwe nummer 'On The Luna' te spelen. Op het podium staan naast de instrumenten van Foals een aantal planten, die in hetzelfde roze worden aangelicht als op de cover van het nieuwe album. Het tempo (en volume) gaat hierna gelijk omhoog met 'Mountain At My Gates' en 'Snake Oil' van vorig album 'What Went Down'.

Nu het publiek met daarin ook flink wat uitgelaten Engelsen (er wordt zelfs gezwaaid met een grote dildo), op stoom gebracht is, wordt oudje 'Olympic Airways' enthousiast meegezongen. Bij 'My Number' neemt het publiek zelfs de gitaarpartij voor z'n rekening. 'Providence' is het volgende hoogtepunt. Een heerlijke herrie-climax, waarbij Yannis Philippakis op het publiek klimt om z'n gitaarsolo te doen. 'Spanish Sahara' is daarna een welkom rustpuntje. Relatief gezien dan, want zelfs met dit rustige nummer klinkt Foals als een hele opgefokte versie van Bloc Party.

Hoewel het al het hele optreden onmogelijk stilstaan is op Foals, roept Yannis op om vooral te vergeten dat het zondag is. Er moet gedanst worden alsof het zaterdagavond is. Paradiso geeft hier met alle plezier gehoor aan. 'Inhaler' is hierbij vanavond het absolute hoogtepunt. Er wordt gesprongen, meegeschreeuwd en gedanst alsof iedereen nog een week vakantie heeft. Yannis duikt nog een keer het publiek in en Paradiso houdt een spontane sitdown om op de heerlijke climax van het nummer omhoog te springen.

Foals laat vanavond weer zien een live-act bij uitstek te zijn. Als een wervelwind slokt de groep zijn publiek op, om ze anderhalf uur later pas weer vrij te laten. Hoewel het op Down the Rabbit Hole niet dezelfde impact zal hebben als hier in Paradiso, is Foals ook daar echt een must-see. Een volgende kans komt ongetwijfeld als er voor deel twee van 'Everything Not Saved Will Be Lost Part' getourd gaat worden, maar de zaal zal dan ongetwijfeld een flink maatje groter dan Paradiso zijn.

Verslag en foto's gemaakt op: 19 mei 2019

FOTOGRAFIE: Irwan Notosoetarso  

Foals foto Foals - 19/05 - Paradiso  foto Foals - 19/05 - Paradiso Foals foto Foals - 19/05 - Paradiso Foals foto Foals - 19/05 - Paradiso Foals foto Foals - 19/05 - Paradiso Foals foto Foals - 19/05 - Paradiso Foals foto Foals - 19/05 - Paradiso Foals foto Foals - 19/05 - Paradiso Foals foto Foals - 19/05 - Paradiso Foals foto Foals - 19/05 - Paradiso Foals foto Foals - 19/05 - Paradiso Foals foto Foals - 19/05 - Paradiso Yak foto Foals - 19/05 - Paradiso Yak foto Foals - 19/05 - Paradiso Yak foto Foals - 19/05 - Paradiso
 
 

FINN ANDREWS - 22/05 - DOORNROOSJETwee jaar geleden was Finn Andrews voor het laatst in Nederland, en nu is hij...

JOHN ELLISON - 17/05 - DE PEPPEL Some kind of wonderful. That's what it is..., het optreden van John Ellison...