VERSLAG: Drake - 15/04 - Ziggo Dome

VERSLAG: Karst Jaarsma  

Drake

Tickets voor een concert van Drake kopen voelt bijna als een loterij. De entree is tachtig euro. Vervolgens is het duimen dat de show niet verplaatst of geannuleerd wordt. In 2017 stonden fans voor niks uren te wachten en ook dit jaar kampte zijn tournee met afgeblazen optredens en verplaatste data. Het gebrek aan populariteit is daar anno 2019 debiet aan. Drake vulde geen vier, maar twee avonden de Ziggodome in Amsterdam. Ook in Antwerpen moest er een avond vanaf. Om ervoor te zorgen dat Drake op tijd weer naar huis kan vliegen werden optredens verplaatst.

Op zijn eerste avond treft de Amerikaanse rapper geen volle bak. Er staat een enorm podium als een soort boksring in het midden van de zaal waardoor er veel minder plek is om te staan. De ruimte eromheen is niet gevuld. Ook het balkon is afgesloten. Dat is bijzonder, want weinig rappers zullen de afgelopen tien jaar zo veel hits hebben gehad als Drake. Waar Lil’Wayne bijvoorbeeld last heeft van verminderde populariteit, staat Drake nog steeds met mannen als Travis Scott in de hitlijsten.

Snel na begin van het optreden maakt Drake duidelijk waarom zijn populariteit niet meer is wat het in 2017 was. Al na twee nummers maakt hij zich op voor een spelletje met het publiek. Het is de aloude vraag of de linker- of rechterhelft harder kan schreeuwen. Schijnbaar leuk voor Drake, maar niks aan voor het publiek. Daarna krijgt hij maar niet de aandacht te pakken. Het grote podium ziet er vanaf de zitplaatsen ongetwijfeld mooi uit, in de zaal zie je helemaal niks.

Doordat Drake het grootste gedeelte van het optreden in zijn eentje op het podium staat betovert hij maar matig. Drones met lampjes en een vliegende auto kunnen Drake niet meer redden. Vooral ook omdat de beats vanavond niet weten te knallen. Kalmpjes klinken ze en de Canadees rapt er ongeïnspireerd eroverheen. Het resultaat is zaai. Eigenlijk is het een hele kunst hoe Drake zijn knallende hits zo zoutloos kan brengen. Een nummer als ‘One Dance’ swingt in principe de pan uit met de Nigeriaanse ritmes terwijl ‘Emotionless’ met een goede achtergrondzangeres indruk had kunnen maken. Nu maakt het laatste nummer vooral de titel waar. ‘One Dance’ klinkt vlak en nietszeggend.

Even leeft het op. Totaal onverwacht wordt er een Nederlandse vlag op het podium geprojecteerd. Daarna komen onder andere Ronnie Flex, Bizzey en Boef elk een liedje doen. Een energiek hoogtepunt in een optreden dat zich moeizaam voortsleept. Drake mag het in de hitlijsten dan goed doen, met optredens van deze kwaliteit en zijn onvoorspelbare houding richting het publiek zal een volgende keer een avond in de Ziggodome al ambitieus blijken.

 

BEING AS AN OCEAN / COUNTERPARTS - 16/04 - PATRONAATZomaar op een doordeweekse avond staat Patronaat Haarlem te schudden op zijn...

THE SLOW SHOW - 14/04 - BITTERZOET The Slow Show is terug na een pauze. Nieuwe werk is in aantocht en we konden...