VERSLAG: Alpha Blondy & The Solar System - 10/04 - Paard

VERSLAG: Karst Jaarsma  

Alpha Blondy & The Solar System

66 jaar oud, maar even actief als nooit tevoren. De uit Ivoorkust afkomstige reggaeartiest Alpha Blondy raakte geïnspireerd door een veelvoud aan artiesten. De reggae van Bunny Wailer en Bob Marley voeren in zijn muziek de boventoon, maar ook de geest van Jimi Hendrix en Led Zeppelin waart door de muziek van Alpha Blondy. Dat was tijdens zijn debuut in 1982 zo, maar geldt anno 2019 nog steeds. Als de grootste reggae artiest van het Afrikaanse continent heeft hij veel klassieke reggaenummers opgenomen. Vorig jaar verscheen Human Race; zijn achttiende album.

Dit viert Alpha Blondy met een korte tournee door Nederland. De aftrap vindt plaats in Den Haag. De kracht van de Ivoriaan zit in zijn grote band. Ook vanavond staat het podium weer vol met de twee gitaristen, blazers en achtergrondzangeressen. De meerwaarde vertaalt zich gelijk in de opening naar een swingende instrumentale introductie.

Kort daarop komt Alpha Blondy het podium oplopen. In een paars pak oogt Blondy als een olijk, doch fragiel mannetje. Dat idee werpt hij echter snel omver. De reggae staat als een huis. Binnen anderhalf uur vliegt de muzikant door zijn oeuvre. Een klassieker als ‘Cocody Rock’ swingt en wordt massaal meegezongen, terwijl tijdens ‘Rainbow In The Sky’ er een steengoed duet ontstaat tussen Alpha Blondy en zijn bassist. De rockelementen zijn goed aanwezig. Vooral een swingende, reggae interpretatie van Led Zeppelin’s ‘Whole Lotta Love’ onderstreept dit. Een onverwacht, nieuwe hoogtepunt.

De jaren zijn duidelijk gaan tellen bij Alpha Blondy. Dat resulteert in een enigszins kort concert, maar doet niks af aan de kwaliteit hiervan en de passie waarmee de Ivoriaan op het podium staat. Alpha Blondy en band swingt zoals hij dat al tientallen jaren doet. Alpha Blondy & The Solar System blijft kwaliteitsreggae brengen van een niveau waar weinig anderen aan kunnen tippen.

 

IDLES - 10/04 - DE HELLINGIdles stond met eveneens prima voorprogramma Life in De Helling in Utrecht....

GRACE CARTER - 09/04 - BITTERZOET Grace Carter stond gister met haar mooie en persoonlijke nummers in...