VERSLAG: Ensiferum - 22/12 - Patronaat

VERSLAG: Stefan Zegerius  

Ensiferum - 22/12 - Patronaat

Vanavond treedt een van de pioniers uit het folkmetal genre op in de Haarlemse Patronaat. De elektrische gitaren worden voor een keer in de kast gezet. Dit beloof een bijzonder concert te worden.

Als voorprogramma mag Trio De Facto aantreden. Al snel wordt duidelijk dat we dit optreden niet al te serieus hoeven te nemen. De band speelt akoestische covers van klassieke heavy metal nummers. De zanger wordt begeleid door twee akoestische gitaren. Het optreden klinkt bij vlagen best behoorlijk. Dit komt voornamelijk door de sterke vocalen. Het hoofdingrediënt is toch overduidelijk de humor. Dat maakt het optreden hier en daar wel vermoeiend om naar te kijken. Over het algemeen blijkt Trio De Facto toch goed vermaak.

Ensiferum gaat het vanavond eens anders doen dan anders. De set die het publiek voorgeschoteld krijgt wordt volledig akoestisch gespeeld. Dat wil zeggen, er komt wel een synthesizer aan te pas en de gitaren zijn semi-akoestisch, maar het gaat om het idee. De setting op het podium is totaal anders. De belichting is veel feller, de band speelt alles zittend en ook de setlist is totaal anders. Bij het openingsnummer ‘Twilight Tavern’ is het toch wel even wennen aan de sound. Toch blijken de nieuwe jasjes waar de nummers in zijn gestoken als gegoten te zitten. Het publiek komt al snel los. Met name het prachtige ‘Eternal Wait’ van de debuutplaat Ensiferum klinkt prachtig. Toch zijn het de snel gespeelde nummers waar de meesten het plezier uit halen. Met als hoogtepunt de ‘Battle Medley’. Ook de ultieme meezinger ‘LAI LAI HEI’ en de discotrack ‘Two Of Spades’ zorgen voor enthousiasme. Helaas klinken de gitaarsolo’s erg slordig op de akoestische gitaar. Hier is wel duidelijk dat deze heren ietwat vaker een elektrische gitaar vasthouden. In de toegift is ‘Iron’ het absolute hoogtepunt. Het nummer wordt retesnel gespeeld, waardoor het publiek volledig uit zijn dak gaat.

Ensiferum laat vanavond zien ook akoestisch prima uit de voeten te kunnen. Bekenden met de band weten dat zij live altijd leveren. Vandaag heerst wel het gevoel: leuk uitstapje, maar volgende keer toch graag weer de elektrische gitaren inpluggen voor een ‘echt’ concert.

 
festival logo

DEWOLFF - 28/12 - BURGERWEESHUISDe wolf is onlangs op de Noord Veluwe geconstateerd. DeWolff maakte in het...

festival logo

CLAW BOYS CLAW - 21/12 - GIGANT Claw Boys Claw trakteerde Apeldoorn op een heerlijk avondje rauwe rock &...