VERSLAG: Car Seat Headrest - 14/11 - TivoliVredenburg

VERSLAG: Michiel van den Dorpel  

Rauw en energiek; van Car Seat zijn we nog lang niet af !

De mooiste muzikale belevingen zijn de eerste eerste concerten van de zanger(es)/band waar je op dat moment fan van bent. Je kent de muziek en hebt een hoge verwachting van de performance en de sfeer. Dat het ook tegen kan vallen bleek onlangs bij Eels, die zijn publiek niet serieus nam. Toevallig op dezelfde plek (de Ronda in TivoliVredenburg) is het op deze doordeweekse avond zover voor Car Seat Headrest, en de onbetwiste de gastheer heet Will Toledo. Niet dat hij zo nodig op de voorgrond wil treden en a la Eels het publiek met flauwe grappen denkt te vermaken. Ook niet als bijvoorbeeld Tallest Man On Earth, die wel veel interactie heeft met de zaal, maar dan op een warme, geloofwaardige manier. Nee, Toledo en zijn band praten helemaal niet met het publiek ! Soms voelt dat aan als onverschilligheid of arrogantie, maar in dit geval niet, integendeel ! Opkomen, even de instrumenten finetunen en gaan. Zeven man sterk, serieus, een beetje nerdy. Toledo met halflang haar dat overwegend voor zijn gezicht hangt, slungelig, een tikje .
Toledo begon met schrijven en opnemen van (aanvankelijk Lo-fi) muziek zodra hij klaar was met school. Dat deed hij vaak in de auto van zijn vader om zo niet gestoord te worden, hetgeen de naam Car Seat Headrest verklaart. De eerste jaren bleef het een solo-project. Toledo was produktief, en bracht veel van zijn muziek uit op Bandcamp. Dit bleef niet onopgemerkt. Zijn doorbraak kwam in 2015 na het sluiten van een album deal met Matador Records (o.a. Interpol, Belle And Sebastian, QUOTSA). Het eerste album dat niet door Toledo zelf uitgebracht wordt, is Teens Of Style (2015), dat gevolgd wordt door Teens Of Denial (2016) en Twin Fantasy (2018). De titels geven al aan dat de thematiek veelal gaat over het vallen en opstaan van jongeren; relaties, onzekerheid, depressies, vervreemding.
Terug in Utrecht. Het balkon van Ronda is dicht wat de sfeer ten goede komt. Ruim anderhalf uur geven de mannen alles en gaat het publiek uit zijn dak. Met name de jongere vertegenwoordiging sluit aan bij de rijen vlak voor het podium. Teksten worden meegezongen, en uit de de spring- en dansmomenten blijkt dat de kids precies weten wanneer ze moeten invallen. Een ontstaat zelfs een moshpit , zonder dat het er echt hard aan toe gaat.
De strakke set wordt zonder poespas zaal ingegooid. De setlist bestaat, met uitzondering van ‘Something Soon’, uit tracks van Teens Of Denial en Twin Fantasy. Toledo kan meerdere instrumenten spelen, maar kiest ervoor om zich op de zang te focussen. Zodat hij het gevoel het beste kan overbrengen. Toch zijn de hoogtepunten tracks waarbij de hele band en met name gitarist Grant Mullen een belangrijke input heeft. ‘Sober To Death’ draait uit op een vette mashup met stukken uit ‘Powderfinger’ (Neil Young) en ‘Don’t You Worry ‘Bout A Thing’ (Stevie Wonder). ‘Vincent’ heeft een spannende intro die uitmond in een rock anthem die in de grootste stadions niet zou misstaan.
De bottom line is dat Car Seat Headrest ons een puik concert heeft voorgeschoteld en er ook nog genoeg ruimte voor groei is. We zijn een beleving rijker en kunnen ons verheugen op de toekomst van deze nog jonge rockers !

 

AS IT IS - 19/11 - MELKWEGAfgelopen maandag was het terug in de tijd in de Melkweg voor de 'scene...

BEN HOWARD - 18/11 - TIVOLIVREDENBURG Ben Howard staat 3 dagen in Utrecht. Podiuminfo was bij het eerste concert...