VERSLAG: The Streets - 12/04 - Melkweg

VERSLAG: Juliën L Ortye  

The Streets

Een daverende verrassing was het vorig jaar, toen Mike Skinner in oktober plots aankondigde weer met The Streets te gaan touren. Het internet ‘ontplofte’, zoals dat dan zo mooi heet. Echter: de tournee bracht de Engelse hiphopband alleen langs clubs in hun thuisland – het Europese vasteland leek buiten de boot (haha) te vallen.

Niets bleek echter minder waar, want met shows in Berlijn en vanavond in de Amsterdamse Melkweg, warmen Skinner en consorten alvast op voor die reeks shows later deze maand, om er zeker van te zijn dat ze Engeland weer als vanouds op z’n kop kunnen zetten. Een voorzichtige aanname op basis van vanavond: dat gaat wel lukken.

De gekte is er ondanks de kleine acht jaar afwezigheid namelijk niet minder op geworden. Niet bij het voornaamste bandlid zelf – die later dit jaar toch alweer de 40 aantikt – en al helemaal niet bij het publiek, dat er vanaf de eerste noten van 'Turn The Page' erop klapt als een op hol geslagen kudde. Precies de reactie die je zou verwachten als er honderden mensen samenzijn die jarenlang naar dit specifieke moment gesmacht hebben.

Verrassingen zijn er niet echt: de nummers waarvan je vooraf verwachtte dat ze voor hoogtepunten zouden zorgen, stellen niet teleur. Tranentrekker ‘Dry Your Eyes’ bijvoorbeeld, dat dient als afsluiter van de reguliere set. Of ‘Has It Come To This?’, misschien wel het beste nummer dat The Streets ooit gemaakt heeft, dat ook vanavond grote indruk maakt. Dat heeft enerzijds te maken met de band, die meer dan uitstekend speelt en perfect op elkaar is afgericht – 8 jaar stilzitten doet ze blijkbaar niets – en anderzijds met Skinner, die bij vlagen zich net zo erg als een losgeslagen kudde gedraagt.

De vlam slaat echter pas écht in de pan in de toegift, als zowel Blinded By The Lights’ en überklassieker ‘Fit But You Know It’ voorbijkomen. Die laatste wordt zelfs ingeleid door een Black Sabbath-intro en even later klinkt er ook nog een stukje Arctic Monkeys – alsof het publiek nog niet gek genoeg was. Als Skinner besluit om ook zelf maar even het publiek in te duiekn, is het feest helemaal compleet. Comebacktours kunnen altijd álle kanten op, maar zo glorieus als The Streets het vanavond doet, is uitzonderlijk. Gerucht gaat dat ze begin volgend jaar misschien nog een keer terugkeren…

 
festival logo

THEO KATZMAN - 15/04 - BIRDTheo Katzman stond vanavond in BIRD Rotterdam en Podiuminfo was erbij voor...

festival logo

THE NITS - 14/04 - DELAMAR Podiuminfo ging langs bij het DeLaMar Theater voor de show van The Nits....