VERSLAG: 7 Layers Sessions - 25/03 - Doornroosje

VERSLAG: Marleen de Roo  

7 Layers Sessions - 25/03 - Doornroosje

Dotan is terug met zijn 7 Layers Sessions in Doornroosje. En weer is de show met talentvolle singer-songwriters uitverkocht. Het belooft een stille avond te worden, vol mooie authentieke liedjes. En stil is het zeker tijdens de optredens van Billy Lockett, Billie Marten en Alex Vargas.

De Engelse singer-songwriter Billy Lockett is al een tijdje bezig. Hij gaf eerder bij Dotan aan dat hij niet toe was aan buitenlandse shows of tours, omdat hij zijn eigen sound nog moest vinden. Inmiddels is hij tevreden en durft hij mee met de tour. Met nadruk op ‘durft’, want Billy is zenuwachtig. Hij maakt veel grappen om zijn zenuwen te verbloemen. Gelukkig voelt hij zich snel op zijn gemak, want zenuwen zijn nergens voor nodig. Billy is muzikaal ijzersterk.

Is zijn openingssong laag en catchy, de hoge zangstem van een paar jaar terug - Bon Iver, James Vincent McMorrow - heeft hij perfect onder de knie in ‘Hands Tied’. De single ‘Burning it Down’ is emotioneel, maar toegankelijk. ‘Empty House’ is minder hoog, meer pop en ligt daardoor gemakkelijker in het gehoor. Uiteindelijk is het nog lastig zeggen of Billy inmiddels wel zijn eigen sound heeft gevonden. Hij lijkt nog steeds zoekende. Maar zijn songs, stem en pianospel zijn zo prachtig, daar komt hij ver mee.

Bij de pas 18-jarige singer-songwriter Billie Marten is het doodstil, een piepende schoenzool doet de bezoekers schrikken. Zelfs Billie voelt zich ongemakkelijk bij deze stilte. Toch speelt ze zonder moeite. Dotan vertelde dat hij tijdens haar shows in een soort trance of droom verdwijnt. Maar de vraag is of hij niet bedoelde dat hij in slaap was gevallen. Haar stem is inderdaad betoverend mooi. Zacht, rond en hoog. Haar gitaarspel rustig. Het geheel is daardoor wel erg dromerig en kalm, het is lastig de aandacht er bij te houden. Heerlijk tijdens een zondags ontbijt, maar lastiger te verteren in een donkere concertzaal.

Martens liedjes zijn prachtig, de teksten verrassend. Met een engelengeluid zingt ze over leven en dood, zowel poëtisch als toegankelijk. De songs ‘La Lune’ en ‘Lionhearted’ zijn pareltjes. Billie heeft een heel eigen geluid, vol gevoelige ballades, maar het is niet voor iedereen.

2017 was het jaar van Alex Vargas. Hij trad vaak op in Nederland in steevast volle zalen. Zijn funky sound met elektronische elementen doen het goed live. Vanavond staat de Deen alleen met zijn gitaar op het podium. Nu kan Alex zich niet verschuilen onder zijn bandgenoten en dansbare beats . Maar met een stem als de zijne blijkt dat geen probleem. Sterker nog, het is een stuk aangenamer dan mét elektronica.

Alex Vargas heeft een indrukwekkend stemgeluid: donker, krachtig en loepzuiver. Goede folksongs maken zijn repertoire. En ondanks dat hij niet bij stem is en de show voortijdig moet afblazen, weet hij iedereen omver te blazen. Hij mag dan keelpijn hebben, hij geeft nog steeds alles wat hij heeft. Bij elke nummer, bij elke noot. En dat is waarom Alex zoveel publiek verdient én krijgt.

 

JOAN OSBOURNE - 26/03 - PATRONAATJoan Osborne komt met een eerbetoon aan Bob Dylan. De zangeres laat daarbij...

FU MANCHU - 25/03- PATRONAAT De stoner rockers uit California, Fu Manchu stonden vanavond in Patronaat en...