VERSLAG: Hopsin - 15/03 - Melkweg

VERSLAG: Karst Jaarsma  

Hopsin

Rapper Hopsin bouwt langzaam aan een grote carrière. De muzikant heeft vijf albums op zak en bezocht al vier keer de Melkweg. Inmiddels vult de Max zich vol voor de rapper. Qua stijl doet Hopsin niet denken aan de huis-tuin-en-keuken rapper. Je hoort geen nummer over bitches, maar als Hopsin het over bitches heeft dan rapt hij emotioneel over een stukgelopen relatie. Hopsin beschrijft in zijn nummers het echte leven. Niet voor niets dat de verschillende delen van ‘Ill mind of Hopsin’ de meest beluisterende liedjes op Spotify zijn. Ze bestaan uit een soort gerapte dagboeken. En dat al negen delen lang.

Op het podium valt gelijk de sterke persoonlijkheid van Hopsin op. Op zijn albums hoor je beperkt gastartiesten en Hopsin is vanavond ook duidelijk de hoofdpersoon in zijn eigen show. De DJ draait vanachter een groot videoscherm en Hopsin staat hiervoor en rapt zijn liedjes. Dat doet hij sterk. Geen geouwehoer, maar goed getimede en enthousiast gebrachte raps.

Neem alleen het eerste blok bijvoorbeeld. Achtereenvolgens vertolkt Hopsin een mooi nummer over zijn geboorteplaats, verandert de Melkweg in een kolkende massa met moshpits en kan de zaal ‘Nocturnal Rainbows’ woordelijk mee-rappen. Voor Hopsin zelf lijkt het gesneden koek, zijn fans zelf moeten soms nog wennen aan de populariteit. “Hopsin is real” en een volle Melkweg past niet bij dat gevoel. Toch weet de rapper de show rauw en emotioneel te houden. De afwisseling in stijlen en de sneltreinvaart waarmee Hopsin zich door de show haast houden de vaart erin. De knallende beats bevatten elementen van trap beats, maar net zo goed hoor je de zuidelijke flow van Snoop Dogg in een nummer als ‘Panorama City’.

De serie van ‘Ill Mind of Hopsin’ vormt vanavond het grote hoogtepunt. Met name deel negen schiet er positief bovenuit. Zelden komt hiphop zo emotioneel tot haar recht. De oprechtheid waarmee Hopsin het verhaal vertelt maakt het liedje intens. Hij beschrijft goed het ervaren verdriet toen hij erachter kwam dat zijn vriendin een affaire had, inclusief zijn agressieve reactie en hoe deze zich vervolgens tegen hem keert. Het laat je bijna geëmotioneerd achter. Knappe rapper die dat kan.

 
festival logo

GAL COSTA / GILBERTO GIL / NANDO REIS - 13/03 - MELKWEG'Triple Aces' Gilberto Gil, Gal Costa en Nando Reis brachtyen een stukje...

festival logo

AVATAR - 13/03 - TIVOLIVREDENBURG Avatar maakte er een echte circusvoorstelling van in Tivoli. Inclusief een...