VERSLAG: Typhoon - 10/01 - TivoliVredenbrug

VERSLAG: Maaike van Dam  

Klassiek Typhoon aanstekelijk maar geen wervelwind

Bij Typhoon is klassieke muziek niet het eerste dat in je opkomt. Toch is de combinatie tussen de rap en hiphop van Typhoon begeleid door het Amsterdam Sinfonietta een goede. De arrangementen werden in z’n geheel herschreven en de drums, trompetten en gitaren worden overgenomen door strijkinstrumenten. Alleen Dries Bijlsma, Typhoon’s producent en gitarist, herinnert aan zijn eigen band.

Uit België is daarnaast pianist Jeff Neve overgekomen. Glenn de Randamie vertelt dat hij hem ooit heeft leren kennen bij een uitwisseling tussen Belgische en Nederlandse muzikanten. De zaal moet hierom lachen, een beetje knullig klinkt het wel.

De jazzpianist is een goede toevoeging aan het geheel waardoor het naast klassieke elementen en de onmiskenbare rap van Typhoon ook een jazzy sausje krijgt. In het nummer When I Grow Too Old to Dream laat de rapper horen dat een echte jazz classic hem geen enkele moeite kost.

De hele setlist is een mooie mix tussen klassiek, rap en jazz. Toch zijn er ook wel kansen onbenut gelaten waardoor er af en toe weinig samenhang is tussen de verschillende muziekstijlen. Terwijl pianist Jef Neve een eigen nummer speelt zit de Randamie wat verloren op het podium. Hetzelfde geldt voor een paar solo’s waarin “Sinfo”, zoals Typhoon het strijkorkest liefkozend noemt, een paar klassieke stukken speelt. Deze momenten hadden meer benut kunnen worden door Typhoon hier zelf bij te betrekken.

Wanneer zijn eigen nummers vertolkt worden begint Typhoon echter te stralen. De verhalenverteller eindigt de nummers in zo’n climax dat het publiek aan zijn lippen hangt en uitbarst in een luid applaus wanneer de laatste noten uitsterven. Zijn wellicht bekendste nummer Bumayay, omgevormd naar een klassiek nummer gearrangeerd door bassist Marijn van Prooijen, is een goed voorbeeld waarbij de verschillende stijlen mooi samenkomen. Als het hele concert nog wat meer samenhang had gehad was het geheel wat meer blijven hangen. Al werkt het enthousiasme van Typhoon ook aanstekelijk en verlaten mensen opgetogen de zaal.

 
festival logo

JULIAN SAS - 12/01 - LUXOR LIVEJulian Sas was in Arnhem weer op dreef met een 2,5 uur durend blues concert....

festival logo

CANDY DULFER - 11/01 - MEZZ Podiuminfo is voor een fotoverslag aanwezig wanneer Candy Dulfer haar nieuwe...