VERSLAG: Ala.ni - 3/11 - Bitterzoet

VERSLAG: Karst Jaarsma  

ALA.NI

De Engelse zangeres ALA.NI vestigde twee jaar geleden haar naam met een fantastisch optreden in het TV programma van Jools Holland. Vorig jaar verscheen haar debuutplaat gevuld met jazz, soul en blues. ALA.NI klinkt als een jonge Billie Holiday, Ella Gitzgerald en Bessie Smith. Niet de minste zangeressen dus.

De muziek van ALA.NI komt echter live pas echt tot leven. De jonge zangeres woonde ook een tijdje in Parijs. Hierdoor combineert ze live de nonchalante, vrolijke Britse inslag met een voorliefde voor Frans melodrama. Daar komt bij dat ALA.NI extreem gevoelig is voor haar omgeving. Ze is zo afgeleid. Als er tijdens het zingen een deur dichtvalt of wanneer iemand even kucht reageert ze hier gelijk op.

Het optreden begint eerst met eigen nummers. ALA.NI wordt begeleid door een gitarist die heerlijke bluesritmes speelt. De klassieke RCA microfoon maakt dat de zangeres nostalgie ademt. Het gitaarspel is geworteld in de deltablues en transformeert bijvoorbeeld ‘Ol’Fashioned Kiss’ tot een adembenemend nummer. ALA.NI heeft een fantastische stem die de hele Bitterzoet opslokt. Haar soepelheid bewijst ze in het tweede deel van het optreden. Bezoekers konden songteksten aanleveren. Drie forse stapels met teksten worden verspreid over drie nummers gespeeld. Het is knap hoe ALA.NI de losse zinnen spontaan tot nummers verwerkt. Hoewel ze het niet altijd eens is met de gekozen begeleiding van de gitarist, past ALA.NI zich snel aan.

Aan het einde steelt ze nog de show met drie zorgvuldig gekozen covers. Twee daarvan zijn niet de verwachte jazzstandards, maar juist geworteld in de Amerikaanse country. Met name Richie Havens zijn ‘Run, Shaker Life’ is mooi. ALA.NI bewijst haar vocale kracht net zo makkelijk te kunnen gebruiken voor meer traditionele singer-songwriter muziek. De zangeres klimt op haar barkruk en krijgt de hele zaal aan het zingen.

ALA.NI is een fantastische muzikante. Haar stem doet niet onder aan die van de grote Amerikaanse zangeressen. Met You&I ligt er een goed debuutalbum en met deze show bouwt ze ongetwijfeld een fanschare op. De grootste bedreiging is echter haar eigen spontaniteit. Tijdens het optreden dwaalt de zangeres continu af. Op een gegeven moment verliest het publiek vanavond haar aandacht. Als een strenge schooljuf beveelt ze de bezoekers om weer te luisteren. Grinnikend richt iedereen zijn aandacht weer op het podium. Het is een afgrond waar ze voortdurend langs schuurt. Knap balancerend houdt ALA.NI vanavond de aandacht van het publiek vast. Bij grotere zalen zal dit echter een stuk lastiger worden.

 

BOSS HOG - 4/11 - PARADISOBoss Hog bracht onlangs zijn eerste album uit in 17 jaar. In het kader van de...

IN HEARTS WAKE - 3/11 - PATRONAAT In Hearts Wake streek vanavond neer in het Haarlemse Patronaat en Podiuminfo...