VERSLAG: Anathema - 06/10 - 013

VERSLAG: Bas van Poppel  

Anathema & Alcest - 013

Vorig jaar stond Anathema na jaren afwezigheid weer op de Nederlandse podia, met de aankondiging dat er een nieuw album kwam. Deze avond wordt dan eindelijk The Optimist gepresenteerd.

Als opener staat Alcest op het podium, met een uur speeltijd is wel duidelijk dat het meer dan een gemiddeld voorprogramma is. Net als de hoofdact reizen ook de Fransen met een nieuw album rond, getiteld Oiseaux de proie. Nadat het vorig album een geluid lied horen dat een stuk rustiger was dan eerdere platen, zijn nu uptempo stukken en grunts terug in het repertoire. Dit horen we dan ook duidelijk terug in de show, die rond de nieuwe plaat draait. Afsluiter komt wel van de vorige plaat, 'Deliverance' is een prachtnummer en sluit een goed optreden af, al is het geluid niet perfect afgestemd - wat bij de hoofdact niet anders zal blijken.

Anathema pakt qua show vanavond flink uit. Op het scherm achter het podium zijn videoclips te zien, maar ook de lichtshow is duidelijk aanwezig. De show start net 'Untouchables', waarna direct wordt overgegaan op nieuw werk; 'Can't Let Go', 'Endless Ways' en 'The Optimist' komen live prima uit de verf.

Hierna wordt de nadruk gelegd op de overige platen, want de lijst aan sterke nummers is enorm, met nummers als 'Universal', 'Closer' en 'Dreaming Light'. Als toegift wordt zowel oud als nieuw werk gespeeld, wat bewijst hoe het nieuwe werk aansluit op het oude, al klinkt het allemaal iets rustiger. Anathema bewijst een prima plaat te hebben gemaakt die ook live tot zijn recht komt. Goed optreden van een enorm goede band.

 
festival logo

CHEF'SPECIAL - 07/10 - ZIGGO DOMEChef'Special verkocht deze week clubshows uit en stond in de Ziggo Dome!...

festival logo

GAVIN JAMES - 07/10 - EFFENAAR Gavin James stond vanavond in een uitverkochte Effenaar te Eindhoven en...