VERSLAG: Depeche Mode - 07/05 - Ziggo Dome

VERSLAG: Francis Pronk  

Depeche Mode in Ziggo Dome

Depeche Mode bracht in maart haar veertiende studioalbum ‘Spirit’ uit, wat heeft geresulteerd in een nieuwe wereldtournee onder de naam ‘Global Spirit’. De tweede show van de tour vindt plaats in de Amsterdamse Ziggo Dome en is uitverkocht.

We wanen ons vanavond in de Britse popscene van de jaren ’80. Voordat het concert begint worden we mee teruggenomen naar de jaren ’60 met ’Revolution’ van The Beatles dat door de zaal klinkt. Het publiek is vanavond grotendeels van middelbare leeftijd, dus er wordt uit volle borst meegezongen. Tijdens het openingsnummer ‘Going Backwards’ verschijnt zanger Dave Gahan pas na het eerste couplet op het podium. Dave Gahan, Martin Gore en Andy Fletcher vormen Depeche Mode, maar vanavond worden zij bijgestaan door sessiemuzikanten, waaronder Peter Gordeno. Met deze enigszins voorzichtige start is de toon gezet.

Tijdens ‘In Your Room’ is op het reusachtige LED-scherm een video te zien, waarin twee mensen met elkaar dansen. De beelden op de schermen zijn geproduceerd door Nederlandse fotograaf Anton Corbijn. Tijdens ‘Cover Me’ is op de achtergrond een zwartwit video te zien, waar Gahan als een ruimtevaarder naar de aarde kijkt. Een onmiskenbaar briljante productie van Corbijn.

Gahan is als een pauw op het podium. Hij maakt om de haverklap pirouettes, schudt zijn kont en rent heen en weer over het podium met zijn microfoonstandaard in de lucht. Al meer dan drie decennia bij Depeche Mode blijft Gahan een intense performer. Gahan's sensuele dansbewegingen zijn dan ook niet te stoppen.

Bandoprichter en songwriter Martin Gore komt solo in de spotlight tijdens ‘Home’ en de ballad ’Question Of Lust’. Het outro van ‘Home’ wordt enthousiast meegezongen door de menigte. Bij de ballad begeleidt Peter Gordeno Martin Gore op de piano. Dit nummer wordt gevolgd door alweer het laatste nummer van de avond dat afkomstig is van het nieuwe album, namelijk ‘Poison Heart’. Je zou denken dat deze nieuwe tour voornamelijk in het teken staat van het nieuwe album, maar ze spelen slechts vijf nummers van ‘Spirit’.

Na een prachtig fragiele versie van ‘Everything Counts’ en ‘Stripped’ is het tijd voor de grootste hit van de Britse iconen. ‘Enjoy The Silence’ is één van de vele hoogtepunten van vanavond.

De toegift bestaat uit maar liefst vijf nummers, beginnend met Martin Gore’s onweerstaanbare 80’s ballad ‘Somebody’. Nog een hoogtepunt is de David Bowie cover ‘Heroes’. Een mooi eerbetoon aan deze held, die veel voor de band heeft betekend. Met het knallende 'Personal Jesus' komt er een einde aan de set.

De meesters van de synthpop trekken nog steeds veel publiek. Depeche Mode brengt het publiek vanavond terug naar een tijdperk van geweldige liedjes. De Britse new wave pioniers spelen ongeveer twee uur nummers van hun 36-jarige carrière. I just can't get enough!

 
festival logo

FRANK BOEIJEN - 17/05 - LEIDSE SCHOUWBURGFrank Boeijen stond vanavond, als deel van zijn theatertour, in de Leidse...

festival logo

THE DOORS ALIVE - 21/05 - MELKWEG The Doors Alive stonden vanavond in de Melkweg als deel van een Nederlandse...