VERSLAG: John Moreland / Noah Gundersen - 16/05 - Paradiso

VERSLAG: Karst Jaarsma  

Noah Gundersen & John Moreland

Paradiso presenteert dinsdag een mooie combinatie voor de Americana liefhebbers. Singer-songwriters Noah Gundersen en John Moreland mogen achter elkaar het podium betreden. Gundersen vestigde zijn naam met de ijzingwekkende soundtrack van Sons Of Anarchy. John Moreland speelt al wat langer, maar leverde vorig jaar een indrukwekkend zesde album af. De deze maand verschenen opvolger is minstens zo sterk. Ook enkele John Moreland nummers dienen als soundtrack onder Sons Of Anarchy. Voor de gelegenheid is de gehele vloer van een uitverkocht Paradiso gevuld met stoelen.

Live wordt Noah Gundersen ondersteund door zijn zusje. Het vormt een mooi samenspel. De zanger komt uit een diepreligieus gezin. Dat hoor je. Veel nummers gaan over religieuze thema’s. Al dan niet ingegeven vanuit een zekere angst. Muzikaal creëert Gundersen een dreigende sfeer, dit wordt ook mede versterkt door het duister waarin de twee gehuld zijn. Dit maakt de liedjes erg indringend. Het samenspel is op haar best wanneer Gundersen de gitaar speelt en zijn zus begeleidt. Of wanneer zij de viool erbij pakt. Het soulvolle ‘Show Me The Light’ is een van de hoogtepunten. Dit nummer heeft een introspectie van hoog niveau en de combinatie van gitaar en piano sluit er perfect op aan.

John Moreland is een heel ander type songwriter. Moreland is een klassieke muzikant uit de beste Amerikaanse traditie. Hij legt geen nadruk op de sfeer zoals Gundersen dat doet, maar zit gewoon op het podium zijn verhaal te vertellen. Weggedoken onder zijn petje lijkt hij zich zelfs op het podium nog te verstoppen. Moreland heeft echter verhalen te vertellen die de gehele zaal naar het puntje van de stoel doen schuiven. Zijn rauwe stem maakt de liedjes extra doorleefd. Met beperkt gitaarspel betovert Moreland de grote zaal. Teksten als ”You Do Not Care Enough For Me To Cry” en ”I Wanna Set Fear On Fire and Give Dreaming A Fair Shot” zijn van een uitzonderlijke schoonheid. Het is bijzonder dat het deze maand verschenen album Big Bad Luv grotendeels genegeerd wordt. Na enkele emotionele platen heeft Big Bad Luv een opgewektheid, maar dat lijkt vanavond niet bij het programma te passen.

De twee singer-songwriters maken vanavond allebei de belofte waar. De meer indie gerichte folk van Noah Gundersen creëert een betoverende sfeer, maar het is vooral de recht-voor-zijn-raap Americana van John Moreland die je omver slaat. De taalkunstenaar betovert met zijn woorden en zijn persoonlijke authenticiteit. In de zomer komt hij alweer naar Nederland. Ongetwijfeld staat Moreland aan de vooravond van zijn grote doorbraak!

 
festival logo

SPINVIS - 17/05 - BURGERWEESHUISSpinvis toert dit jaar weer door heel Nederland. Wij kwamen hem opzoeken in...

festival logo

UNDEROATH - 13/05 - MELKWEG Vier jaar na het uiteenvallen van de band is Underoath vernieuwd en terug in...