VERSLAG: Zitakula - 20/04 - Paradiso

VERSLAG: Karst Jaarsma  

Zitakula

De Amsterdamse band Zitakula is al twee jaar hard aan de weg aan het timmeren. De swingende mix van afrobeat, soul en funk doet het goed op de buitenfeestjes. Festivals zoals Zwarte Cross, Valkhof en Noorderzon werden reeds bezocht. Toen afgelopen zomer de zanger opstapte was het tijd voor vernieuwing. De Brusselse zangeres Sandy Miessi Bakomi leidt de heren een nieuwe zomer in. Dankzij haar Congolese wortels is ze een mooie uitbreiding.

Zitakula heeft onderweg al veel fans opgepikt. Het debuutalbum Oasis werd gefinancierd dankzij een crowdfunding campagne en de release party vanavond is uitverkocht. In een stampvolle zaal gevuld met vrienden, familie en fans wordt het een zwetend feestje.

De Afrobeat vormt daarbij de basis. Het genre mixt de funk van James Brown met meer traditionele Afrikaanse ritmes. De blazers openen gelijk met een stuwend ritme en al snel passeert er een solo op de bongo. Dit gezelschap richt zich duidelijk op het bouwen van een feestje. Geïnspireerd door Fela Kuti, maar gespeeld met een eigentijdse invulling. Fela Kuti speelt gemakkelijk nummers van een half uur. Zitakula houdt de nummers wat korter. De liedjes spelen ook leentjebuur bij andere stijlen. Zo passeert er vanavond zomaar een stukje dubstep.

Sandy is een goede zangeres. Haar stem is krachtig, maar ze heeft ook een sterke podiumpresentatie. Al dansend, rappend en enthousiasmerend wordt de kleine zaal gecharmeerd. Haar soulvolle geluid stuurt de Afrobeat ritmes ook in een meer toegankelijke richting. Tussen de instrumentele stukken door schakelt de muziek soms over naar de neosoul of de jazz. Hierdoor kan Sandy beter de spotlight pakken. Het eindresultaat is daardoor meer toegankelijk dan Fela Kuti.

Na ruim een uur spelen volgt er een lang dankwoord. Deze muzikanten zijn duidelijk blij hier vanavond te staan met een debuutalbum. Deze zomerse muziek komen we ook in 2017 zonder twijfel weer op veel festivals tegen. Je moet een hard van steen hebben om niet een dansje te maken tijdens het feestje van Zitakula. De mix tussen swingende instrumentale afrobeat en de stralende persoonlijkheid van Sandy is voldoende om het publiek te enthousiasmeren. Bij Paradiso hebben ze er in ieder geval vertrouwen in; 7 december speelt Zitakula in het veel grotere Paradiso Noord.

 

RACOON - 22/04 - AFAS LIVERacoon speelde in de AFAS Live, en Festivalinfo was daarbij! Bekijk hier het...

BOB DYLAN - 31/10 - AFAS LIVE Met een driedaags staat kersverse Nobelprijs winnaar Bob Dylan met zijn band...