VERSLAG: United Voices of Rock - 18/03 - Boederij

VERSLAG: Conny van den Heuvel  

12  

United Voices of Rock in de Boerderij

The United Voices of Rock is een idee van Robert Soeterboek ontstaan tijdens het Rotterdam Rocks festival en brengt bekende zangers van Nederlandse classic hardrock/metal bands op één podium. Rebelstar opent de show en speult daarna lekker verder om de heren Jay van Feggelen (Bodine), Robert Soeterboek (Highway Chile), Stan Verbraak (Helloise) en Leon Goewie (Vengeance) muzikaal bij te staan. Ieder zijn set bestaat uit 6 nummers waardoor je in 2,5 uur met 30 liedjes heel veel waar voor je geld krijgt.

Als Rebelstart rond 21.00 uur het podium op stapt gaat de United Voices of Rock show van start. Opvallend is dat 4 van de 6 nummers van het ‘Permanent Disaster’ album zijn en niet van het laatste album ‘II’. Het maakt overigens niet uit. Wellicht is dit gedaan in het kader van oudere albums eerst.

Als eerste van the Voices betreedt Jay van Feggelen het podium. Hij is voornamelijk bekend van het eerste album van het Haagse Bodine waaraan Jay zijn powervolle bluesy stem toevoegde aan de hardrock. Nadat de als niet makkelijk bekend staande Van Feggelen nog voor het tweede album de band verliet, werd de stijl omgebogen naar heavy metal. Bodine bracht uiteindelijk 3 albums uit; ‘Bodine’ (1981), ‘Bold as Brass’ (1982) en ‘Three times Running’ (1983) met onder andere een jonge Arjan Lucassen in de gelederen die daarna naar Vengeance verhuisde waarna hij als soloartiest verder ging. Op twee van zijn Ayreon albums zingt Jay van Feggelen een rol. Robert Soeterboek heeft ook in Bodine gezongen maar er geen album mee opgenomen.

Rebelstar moet voor de Bodine set omschakelen van hun party hardrock naar eighties hardrock. Er wordt geopend met ‘Regular Rocker’ en gelijk blijkt dat de stem van Jay de tand des tijds ruimschoots heeft doorstaan. Dat hij een bluesman is, blijkt wel uit zijn expressieve manier van performen. Het is goed om de nummers van het debutalbum weer eens live te horen. Wat ook opvalt is de zin die band en zanger erin hebben en dat zou de hele avond zo blijven.

Het Rotterdamse Highway Chile is een band met een verhaal. Je zou er een serie over kunnen maken. Als we het samenvatten dan is er de eerste periode van 1980-1985 met Armand van der Stigchel (zang), Ernst van Ee (drums) en Ben Blaauw (gitaar). Ben Blaauw wint in een gitaristenwedstrijd van Alfred Lagarde’s Betonshow een Gibson Birdland van Ted Nugent. In deze periode is naam gemaakt en speelden ze in vrijwel elk voorprogramma van een internationale band in Nederland. Ernst van Ee en Ben Blaauw verlaten de band voor het 2e album en richten met Stan Verbraak Helloise op.

In 2002 toert een bezetting met Robert Soeterboek als zanger en Ernst van Ee weer als drummer door Nederland en wordt het live album ‘On the road again’ uitgebracht. Hierna maakt Robert plaats voor Stan Verbraak (ja ja, die van Helloise) waarna in 2008 het album ‘Keeper of the Earth’ wordt uitgebracht. En tot nu wordt er regelmatig opgetreden en dat is in het kort the story so far.

Vanavond zingt Robert Soeterboek de klassiekers. Er wordt geopend met het bandnummer ‘Highway Chile’ waarna de kraker ‘Jesse James’ volgt. Er volgt een vlotte show met een Soeterboek die uitstekend bij stem is. ‘Gimme the Night’ heeft Robert Soeterboek samen met Arjan Lucassen geschreven voor hun band Planet Nine die door de tijdsgeest nooit tot wasdom is gekomen. Het Duitse Wicked Sensation waarin hij ook zingt heeft het nummer wel opgenomen voor hun ‘Crystallized’ album uit 2010. Robert bedankt het publiek waaronder veel vrienden, bekenden en muzikanten zijn. Voordat er wordt afgesloten met ‘Endless Trail’ wordt Ben Blaauw aangekondigd. Een verrassing die niemand zag aankomen, maar wel heel gaaf. Ben gaat er gelijk volle bak tegenaan en geeft de toch al succesvolle avond nog een extra injectie.

12  

FOTOGRAFIE: Conny van den Heuvel  

 foto United Voices of Rock - 18/03 - Boederij foto United Voices of Rock - 18/03 - Boederij foto United Voices of Rock - 18/03 - Boederij foto United Voices of Rock - 18/03 - Boederij foto United Voices of Rock - 18/03 - Boederij foto United Voices of Rock - 18/03 - Boederij foto United Voices of Rock - 18/03 - Boederij foto United Voices of Rock - 18/03 - Boederij foto United Voices of Rock - 18/03 - Boederij foto United Voices of Rock - 18/03 - Boederij foto United Voices of Rock - 18/03 - Boederij foto United Voices of Rock - 18/03 - Boederij
 
 
festival logo

DANKO JONES - 18/03 - 013Danko Jones is in het land en streek vanavond neer in Tilburg voor een show...

festival logo

RACHÈL LOUISE - 17/03 - BITTERZOET Bitterzoet verwelkomde Rachèl Louise vanavond. Podiuminfo was erbij voor een...