VERSLAG: State Champs - 26/03 - Melkweg

VERSLAG: Francis Pronk  

State Champs - 26/03 - Melkweg

Eenmaal begonnen, speelt Northbound uit Florida een kortere set dan gepland. Terwijl het publiek langzaam binnen druppelt jaagt de band als een sneltrein door de set. De band speelt voor het eerst in Nederland en weet het publiek nog niet voor zich te winnen. Bij het laatste nummer doet de menigte braaf wat haar gevraagd wordt: de telefoons in de lucht. Vervolgens wordt er vlug omgebouwd naar de volgende band om de opgelopen vertraging in de halen.

"Amsterdam!" roept zanger Patty Walters. Wanneer As It Is haar set wil starten zijn er technische problemen met de drums. Patty houdt een praatje terwijl er met man en macht wordt geprobeerd het probleem op te lossen. As It Is is overigens andere koek dan voorganger Northbound. Vanaf het moment dat de eerste tonen van 'Okay' de zaal worden ingeblazen, zingt het publiek mee en is de eerste moshpit van de avond een feit. De ruimte op het podium is beperkt, vanwege de drumkit van State Champs die al klaarstaat. Ondanks dat raast Patty over het podium, gebruikt hij zijn microfoon als een jojo en toont hij veel interactie met het publiek. Bij 'Can't Save Myself' verschijnt de eerste crowdsurfer van de avond en bij 'No Way Out' vraagt Patty het publiek om een circlepit te beginnen. Deze wordt al ingezet voordat het nummer überhaupt begonnen is. "Save the best for last", moet de band hebben gedacht, want 'Dial Tones' verandert het publiek in een razende menigte van meezingende fans, crowdsurfers en stagedivers. Patty kan het niet laten om tijdens de laatste noten zelf ook een duik in het publiek te nemen. Het is een zeer energiek optreden, waarbij je je afvraagt of het publiek nog wel energie heeft voor de hoofdact.

Ondanks de problemen met de tourbus heeft State Champs het gerealiseerd om op tijd te beginnen. Zanger Derek Discanio vertelt dat ze eerder op de dag net buiten Frankrijk waren gestrand en bang waren de show in Amsterdam niet te halen. Gelukkig kwam er snel een nieuwe bus en is alles toch nog goedgekomen. State Champs zorgt voor een zinderende start van de set met 'Losing Myself'. Pas bij het vierde nummer, 'Eyes Closed' verschijnt de eerste stagediver, maar vanaf dat moment komen ze als paddestoelen uit de grond. Tijdens het krachtige en aanstekelijke 'All You Are Is History' rent een bandlid van Northbound vanachter de coulissen het publiek in. Na dit zenuwslopende spektakel wordt er een moment van rust ingelast. 'Stick Around' en 'If I'm Lucky' worden akoestisch gespeeld en het publiek heeft tijd om een adempauze in te lassen. Daarna begint het crowdsurf- en stagedivespektakel weer en tijdens 'Elevated' springt een fan op het podium die de microfoon van de zanger pakt en zelf voor een paar seconden de show steelt. Het is mooi om te zien hoe iedereen geniet. Het plezier straalt van iedereen af en het lijkt of het publiek hun energie overbrengt aan de band, terwijl dit juist andersom hoort te zijn. Uiteraard zijn de jongens in voor een tweetal toegiften. Omdat het zondagavond is vraagt de gitarist wie er de dag erna naar school moet of moet werken. "Fuck school, start a band", luiden zijn 'inspirerende' woorden voor de jeugd. Tijdens 'Secrets' verwelkomt State Champs fans op het podium, wat resulteert in een halve zaal, omdat de helft van de mensen op het podium staat te zingen en te springen. Het is een gezellige boel en iedereen heeft de tijd van zijn leven. Het blijkt maar weer: poppunk is nog steeds alive and kicking

State Champs komt op 1 juni weer terug naar Melkweg. Dit keer tijdens The Powerfest, waar Sleeping With Sirens, Pierce The Veil, Issues en Crown The Empire ook op het programma staan.

 

JOOLS HOLLAND MET LOUISE MARSHALL EN RUBY TURNERJools Holland nam vanavond met Louise Marshall en Ruby Turner...

TAKING BACK SUNDAY - 25/02 - TIVOLIVREDENBURG Taking Back Sunday is na drie jaar afwezigheid weer terug in Nederland. Dit...