VERSLAG: Berget Lewis - 22/12 - Paradiso

VERSLAG: Karst Jaarsma  

Soulful X-Mass

A Soulful X-Mass with Berget Lewis en ZO! Gospel Choir wordt er de donderdag voor de kerstdagen beloofd in Paradiso. In 2015 had Berget Lewis succes met het concept waarin soul, gospel en kerstnummers samen komen. Een vervolg kon niet uitblijven. Berget Lewis en haar muzikale vrienden maken een rondje door Nederland waarbij de hoofdstad uiteraard niet mag ontbreken.

Voor wie de aankondiging gemist had is het vanavond lastig om in de kerstsfeer te komen. Er is flink bespaard op de vormgeving van het decor. Geen kerstboom, geen slingers en ook geen oubollige kerstmutsen. Pas bij opkomst wordt er met enkele rendierbellen, die vanuit een keyboard komen, gerefereerd aan de kerstdagen. Op het eerste gezicht zijn het aantal kerstnummers beperkt, onderzoek leert dat Berget vooral voor het obscure werk gegaan is. Wat er wel aangeboden wordt is een flinke portie soul, gospel en popmuziek. Berget Lewis heeft goed haar best gedaan er een avondvullend programma van te maken. Het bescheiden gospelkoor van acht personen zingt bij bijna elk nummer mee. Aanvullend komen nog voormalig Idols winnaar Boris en oude soullegende Gwen Dickey enkele nummers meezingen.

Aan het enthousiasme van alle muzikanten ligt het vanavond dan ook niet. Desondanks kent de avond weinig hoogtepunten. Het gospelkoor heeft niet het volume om echt kippenvel te veroorzaken. De nummers willen niet daadwerkelijk swingen. Elk nummer krijgt een funky ritme en hierdoor loopt Lewis ook de kans mis daadwerkelijk indruk te maken. Dit is het beste zichtbaar in ‘Jesus Is The Reason For The Season’. De band speelt een funky hiphopbeat waar het gospelkoor op aan moet sluiten. Het refrein is dusdanig catchy dat iedereen gemakkelijk mee moet kunnen zingen. Het lukt niet.

De echte hoofdpunten komen vanavond van Boris. De zanger maakt diepe indruk met zijn duet met Berget Lewis en later komt hij solo terug. Als een mix tussen D’Angelo en Frank Sinatra pakt hij de hele zaal in. Het echte gospelhoogtepunt wordt wel gevormd door Lewis en haar koor in een krachtige versie van ‘Silver and Gold’. Gwen Dickey vormt met haar drie hits vanuit Rose Royce een korte opleving die je net zo vluchtig weer vergeet.

A Soulful X-Mass with Berget Lewis en ZO! Gospel Choir roept andere verwachtingen op. De zangeres doet goed haar best, maar geen moment wordt je in een kerststemming gebracht. Het repertoire is gericht op de meer obscure gospelnummers. Het zijn allen kerstliedjes, maar je moet goed in de muziek zitten om het verband te zien. De draaideuropstelling waarbij continu andere mensen plaatsmaken om te zingen en een band die niet de ruimte krijgt om eens lekker te musiceren maakt dat de avond beperkt indruk maakt.

 
festival logo

THE PRETTY RECKLESS - 27/01 - TIVOLIVREDENBURGThe Pretty Reckless speelt vanavond in TivoliVredenburg. Check hier het...

festival logo

ST. PAUL & THE BROKEN BONES - 25/01 - PARADISO St. Paul & The Broken Bones vanavond in Paradiso! Bekijk het verslag van...