VERSLAG: The Kills - 21/10 - Paradiso

VERSLAG: Wouter Braaksma  

The Kills - 21/10 - Paradiso

Het duurde vijf jaar voordat Jamie Hince en Alison Mosshart een nieuw album met The Kills maakte. In de tussentijd werd er veel opgetreden, ook buiten deze band om. Meest bekend is toch wel de samenwerking tussen Mosshart en Jack White met The Dead Weather, wat een paar scherpere garage/blues platen opleverde dan we van The Kills gewend zijn. Dat verschil wordt uitvergroot door ‘Ash & Ice’ van The Kills, een plaat die dansbaarder klinkt dan zijn voorgangers door afrobeats. Zo raar is het dus niet dat Hince en Mosshart op een vrijdagavond in Paradiso tijdens het Amsterdam Dance Event staan.

Het nieuwe album wordt live bijzonder goed ontvangen, met name de eerste single ‘Doing It To Death’ kan op veel enthousiasme van het publiek rekenen. De lichtshow draagt daar zeker aan bij met de blauwe lampen achter de band die het catchy gitaarriffje begeleiden op de maat.

Ondanks dat de band al dertien jaar meedraait, klinken oudere nummers als ‘Future Starts Slow’ en ‘Love Is A Deserter’ niet gedateerd door het vette geluid dat Hince uit z’n gitaarversterker weet te krijgen: grommend, direct en zeker doeltreffend. Daarbij is de chemie tussen het duo overduidelijk aanwezig ondanks dat de één een Amerikaanse is en tien jaar jonger. De ander een Brit die nors oogt, maar opfleurt in het bijzijn van zijn bandlid. De aai over de bol, de grapjes over en weer. The Kills zijn blij om weer samen op het podium te staan, dat is duidelijk.

En wij ook. Want wat is Alison Mosshart een indrukwekkende verschijning op het podium. Ze is de perfecte frontvrouw waardoor je vergeet dat er ook nog begeleidende muziekanten achter haar staan. Het ene nummer bijt ze plagerig in haar duim, terwijl ze nonchalant over het podium dwarrelt. (Siberian Nights) De andere keer is ze de ruige rockchick die alles geeft. (Whirling Eye)

Als dit gezien moet worden als een comeback van The Kills, dan kan volmondig geconcludeerd worden dat die geslaagd is. The Kills tijdens ADE leek op voorhand wat gek, maar na afloop is het volkomen logisch.

 

WALTER TROUT - 02/11 - OOSTERPOORTNa zijn leverziekte stond Walter Trout eerder dit jaar al op North Sea Jazz...

WARPAINT - 2/11 - PARADISO Warpaint vanavond in Paradiso. Fotograaf Dimitri maakt een fotoverslag. Check...