VERSLAG: Soja - 13/10 - TivoliVredenburg

VERSLAG: Stefan Zegerius  

Soja - 13/10 - TivoliVredenburg

De Amerikaanse reggaeformatie Soldiers Of Jah Army speelt vanavond in een uitverkochte TivoliVredenburg te Utrecht. De heren bieden altijd garantie voor een geslaagde avond en mogen dit, na twee jaar afwezigheid in ons land, wederom tonen aan de bomvolle zaal. Voordat het zover is maakt eerst de support act zijn opwachting.

De van Sint-Maarten afkomstige reggaeband Orange Grove opende twee jaar geleden voor hetzelfde hoofdprogramma. Dit bleek een geslaagde combinatie. Vandaar deze herhaling. De band start de set met een typische inkomer. Een trage track om de zaal langzaam op gang te laten komen. Vervolgens wordt het tempo langzaam omhoog gegooid, waardoor dit een goede opwarmer blijkt. Orange Grove is de personificatie van het genre. Erg veel vernieuwing bieden ze niet. De hiphop elementen in de set laten gemixte gevoelens achter, maar al met al is het een aardige start van de avond.

Wanneer de mannen van SOJA het podium betreden en de eerste tonen van ‘Creeping In’ worden ingezet wordt meteen duidelijk dat de blazers behoorlijk op de voorgrond aanwezig zijn. Dit zal niet veranderen gedurende de set. Daar waar de instrumenten op de plaat prachtig gedoseerd zijn, laat dit live ietwat te wensen over. Dit drukt de pret echter niet. Het uptempo nummer ‘Sorry’ wordt direct ingezet na het openingsnummer en de zaal komt meteen los. Achtereenvolgens komt een goede mix van de verschillende albums voorbij. Deze worden afgewisseld met enkele tracks van de nieuw plaat die volgende jaar gaat uitkomen. De ontvangst hiervan is uitbundig. Heerlijke mellow reggae nummers zoals we van de band zijn gewend. Het eerste hoogtepunt is het door de bassist gezongen ‘Be Aware’. Vocaal gezien staat SOJA op alle vlakken zeer sterk. Er worden nummers gezongen door beide gitaristen en de bassist. De blazers zorgen voor de achtergrond vocalen. Het is frappant om te zien dat lead zanger/gitarist Jacob Hemphill hier en daar de enige valse noten er tegenaan gooit. Dit is bij de meezinger bij uitstek, ‘I Believe’, daarentegen totaal niet op te merken. De hele zaal zingt mee en maakt dit feestje helemaal compleet. In de toegift wordt het publiek nog getrakteerd op ‘Tear It Down’ en ‘I Don’t Wanna Wait’.

Ondanks dat de sfeer op de albums van SOJA totaal anders zijn dan bij de live set speelt de band een lekker set weg, welke zeker voor herhaling vatbaar is.

 

WHITE LIES - 14/10 - DOORNROOSJEWhite Lies te zien in Doornroosje. Podiuminfo is erbij en maakt een mooi...

SONATA ARCTICA - 13/10 - PATRONAAT Sonata Arctica vanavond te zien in Patronaat. Podiuminfo was erbij , klik...