VERSLAG: Fear Factory - 16/8 - Melkweg

VERSLAG: Stefan Zegerius  

Fear Factory - 16/8 - Melkweg

Het in 1989 opgerichte Fear Factory heeft met name in de jaren 90 zichzelf ontpopt tot een van de grootste namen binnen het industrial metal genre. Vorig jaar bracht de band het negende studioalbum Genexus uit. Vanavond zal de setlist zeer gevarieerd zijn. Voor ieder wat wils dus.

Aan de Britse band Sanguine de eer om zich in de kijker te spelen als waardige openingsact. De industrial-style opening belooft een donker en biomechanisch optreden in de stijl van het hoofdprogramma. In vergelijking daarmee is Sanguine echter veel te lief. Deze band heeft een zangeres op lead vocals. Nu is daar helemaal niets mis mee. Het is dan echter wel noodzakelijk ballen te tonen en te laten zien dat je heavy metal speelt. Deze band klinkt uiterst amateuristisch, ze krijgen het publiek niet mee en ter compensatie gooit de gitarist er hier een daar even een grunt doorheen. Zonder dat laatste was een willekeurige pop artiest een logischer hoofdprogramma geweest. Zou ik iemand aanraden ooit Sanguine ergens te bekijken? Nee.

Bij Fear Factory weet iedereen gelukkig wat er te verwachten valt. Heerlijke breakdowns, strak spel en de smerige synths om de sfeer van de band te waarborgen. Het enige wat altijd even afwachten is, is de samenstelling van de band. Daar zijn in het verleden nogal wat aanpassingen geweest. Naast de enige constante factor, zanger Burton C. Bell, is de razend populaire gitarist Dino Cazares inmiddels ook al weer wat jaren een vaste waarde binnen de band. Ondanks dat de relatief nieuwe drummer van de band steengoed is, blijkt het geluid van de originele drummer Raymond Herrera toch een gemis. Het aanwezige publiek zal dit echter een worst wezen. Als de set wordt geopend met het aggresieve ‘Demanufacture’ is de toon gezet. Mosh pit en meeschreeuwen, meer is vanavond niet nodig. Het meerendeel van de nummers die vanavond worden gespeeld komen van het album Demanufacture, maar ook ‘What Will Become’ van Digimortal, ‘Powershifter’ van Mechanize en ‘Resurrection’ van Obsolete vallen bijzonder goed in de smaak. Zanger C. Bell maakt vanavond hier en daar wel wat flinke uitglijders met zijn stem. Nu sloeg deze ook regelmatig over bij speeches tussen de nummers door. Jammer, maar dit is geen smet op het optreden. Fear Factory doet geen toegift vanavond. Ze sluiten de set af met het bekendste nummer, ‘Replica’.

Het optreden van Fear Factory vanavond is hard, energiek en komt binnen als een atoombom. Deze gasten zullen nooit verleren een goede show weg te geven. Ondanks het hier en daar falen van de vocalen is deze show het kaartje absoluut waar geweest.

 

TALLEST MAN ON EARTH - 17/08 - OPENLUCHTTHEATER CAPRERAWij zagen het fijne optreden van Tallest Man On Earth en maakten dit...

CJ RAMONE - 09/08 - DUYCKER CJ Ramone (ja, van die The Ramones) stonden vanavond in de Duycker. Lees hier...