VERSLAG: Lucinda Williams - 21/06 - TivoliVredenburg

VERSLAG: Karst Jaarsma  

Lucinda Williams

’Drunken Angel’ is één van de bekendste nummers van Lucinda Williams. Deze twee woorden dekken perfect het stemgeluid van de koningin van de Americana. Haar scherpe Amerikaanse accent maakt dat Williams tegelijk aangeschoten en sexy klinkt. Het is niet alleen de stem, Lucinda Williams is ongetwijfeld een van de beste liedjesschrijvers in het Americana genre. Met de voorspelbaarheid van een klok brengt Williams goede albums uit, het dit jaar verschenen The Ghosts Of Highway 20 sluit daar naadloos op aan.

Aan het begin van het jaar bezocht de Amerikaanse Nederland met een band. Vanavond staat Williams samen met gitarist Stuart Mathis op het podium. De gitarist is niet de eerste de beste. Hij speelde in The Wallflowers en nam naast Lucinda Williams ook al muziek op met Chris Isaak. Vanavond laat hij horen een mooie aanvulling te zijn. Prachtig zijn de instrumentale gitaarmelodieën, vooral wanneer Mathis de slidegitaar bespeelt.

Lucinda zelf is vanavond uitstekend bij stem. In deze intieme setting ligt de nadruk hier dan ook volledig op. Er wordt een mooi overzicht van de liedjes van Lucinda gespeeld. Gefascineerd hang je aan de lippen van Lucinda Williams tijdens ‘Ghosts Of Highway 20’. Haar beschrijvende manier van zingen maakt dat je de beschreven eindeloosheid van de snelweg zo voor je ziet. Het samenspel tussen Lucinda en Stuart is echt prachtig tijdens ‘Lake Charles’. Precies op het juiste moment komt er een gitaarsolo. Dezelfde chemie voel je tijdens de ode aan New Orleans, ‘Crescent City’. Het is verrassend hoe Lucinda enkele keren nog hard rockend uit de hoek komt. Ter introductie aan ‘Joy’ vertelt ze dat blueszangeres Bettye LaVette het nummer altijd introduceert met de notie dat het geschreven is door de enige vrouw die haar onder de tafel kan drinken. Lucinda heeft zich er altijd over verbaast dat de twee elkaar maar één keer ontmoet hebben en zeker nooit samen gedronken hebben. Je kunt het je makkelijk voorstellen dat dit misverstand ontstaat. Stoer staat Lucinda vanavond op het podium.

Het is bijzonder hoe goed een duo kan klinken. Op plaat heeft Lucinda Williams doorgaans een uitgebreid geluid. Vanavond laat ze horen dat de grootste kracht toch de sterk geschreven nummers zijn. De band wordt geen moment gemist. Sfeervol worden de liedjes ten gehore gebracht waarbij de balans tussen zang en instrumentale begeleiding van Mathis goed gevonden is. Naarmate het einde van het optreden nadert gooit Williams er meer swing in. Aan het einde gaat het duo nog goed los met een spetterend sluitstuk. Onder andere ‘Joy’ en bluescover ‘Hard Time Killing Floor Blues’ swingen de tent uit. Deze zingende engel onderstreept vanavond in de top van de Americana thuis te horen.

Verslag gemaakt op: 21 juni 2016
 

CYPRESS HILL - 22/06 - TIVOLIVREDENBURGCypress Hill stond vanavond op de planken van TivoliVredenburg. Zie hier het...

HANDSOME POETS - 17/06 - DE HELLING Handsome Poets deden na een half jaar weer De Helling in Utrecht aan....