VERSLAG: Doe Maar - 14/06 - Ziggodome

Podiuminfo was aanwezig bij Doe Maar in Ziggo Dome voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 12 foto's.

Bekijk de Doe Maar - 14/06 - Ziggodome foto's

VERSLAG: Francis Pronk  

Doe Maar in Ziggo Dome, Amsterdam 14-06-2016

In 1984 gaf Doe Maar hun afscheidsconcert in Den Bosch. 32 jaar later kun je het nog een keer meemaken, dit keer in de Amsterdamse Ziggo Dome. De eerste van de drie concerten start op dinsdagavond.

Afgelopen weekend stonden ze nog op Pinkpop. Nu in een overvol Ziggo Dome. Doe Maar neemt je mee in hun muziakle tijdmachine. We beginnen in 1982 met 'Okee'. Vervolgens maken we een sprong naar het comebackalbum uit 2000 met 'Watje' en daarna naar 'Doe Maar Net Alsof' uit 1983. Tot nu toe zijn er al drie nummers van drie verschillende albums voorbij gekomen. "Wat leuk dat jullie er allemaal zijn. Hartverwamend. Bereid je voor op een lange, uitputtende avond met liedjes van vroeger die we nooit live speelden." Daarmee doelt hij voornamelijk op nummers als 'Vergeet Me' en 'Bang'. Ook liederen met onderwerpen die nog steeds actueel zijn slaan de spijker op zijn kop. Bijvoorbeeld 'Ruma Saja', over mensen uit verre landen die naar Nederland zijn gekomen op een nieuw bestaan op te bouwen en 'Man O Man' over politiek.

Naast de bandleden is ook de blazerssectie van Jan Kooper aanwezig. Doe Maar heeft vanavond een aantal verrassingen in petto. Zo zingt/drumt eerste Doe Maar drummer Carel Copier 'Nix Voor Jou' en 'Te Laat'. Levende legende Joost Belifante, ooit de voorganger van Vrienten, laat de hippietijden herleven met 'Nederwiet'. Toetsenist/zanger Ernst vertelt dat hij en Joost elkaar al vijftig jaar kennen. Vroeger waren ze verliefd op hetzelfde meisje en daar dragen ze het lied 'De Eerste X' aan op, met Joost op de mondharmonica.

Er zijn diverse leeftijden aanwezig vanavond. De toen schreeuwende tienermeisjes zijn uitgegroeid tot 50 plussers. Ook zijn er mensen van de partij die 32 jaar geleden niet eens waren geboren. Het maakt niet uit hoe oud je bent: iedereen zingt luidkeels de hits mee. Het debuutalbum uit 1979 wordt niet vergeten. O.a. 'Hé, Hé' laat het publiek swingen. De focus ligt meer op het materiaal van 'Skunk' en 'Doris Day En Andere Stukken' uit hun succesperiode. Nederpopklassiekers als 'Sinds 1 dag of 2 (32 jaar)', 'Smoorverliefd', 'Pa', 'Is Dit Alles', 'De Bom' en 'Belle Hélène' zijn echte knallers. Ook instrumentale nummers 'Winnetoe' en 'De Vrolijke Padvinder' van gitarist Jan Hendriks passeren de revue. Zelfs het dit jaar uitgebrachte '5466 Is Mijn Nummer' met Kenny B komt voorbij, waarna Kenny B ook nog zijn hit 'Parijs' vertolkt. Volgens Henny Vrienten het mooiste liedje van de afgelopen tien jaar.

Is dit alles? Wel nee. Doe Maar komt maar liefst twee keer terug voor een toegift. Met 'Dansen Met Alice' is er toch echt een einde gekomen aan de eerste Ziggo Dome-avond van Doe Maar. Ze zijn dan wel ouder en grijzer geworden, maar ze zijn het nog lang niet verleerd. Zonder moeite weten zij de Ziggo Dome te vullen en de aandacht van het pubiek te behouden. Op naar de volgende 32 jaar!

FOTOGRAFIE: Anja de Bruijn  

Doe Maar foto Doe Maar - 14/06 - Ziggodome Doe Maar foto Doe Maar - 14/06 - Ziggodome Doe Maar foto Doe Maar - 14/06 - Ziggodome Doe Maar foto Doe Maar - 14/06 - Ziggodome Doe Maar foto Doe Maar - 14/06 - Ziggodome Doe Maar foto Doe Maar - 14/06 - Ziggodome Doe Maar foto Doe Maar - 14/06 - Ziggodome Doe Maar foto Doe Maar - 14/06 - Ziggodome Doe Maar foto Doe Maar - 14/06 - Ziggodome Doe Maar foto Doe Maar - 14/06 - Ziggodome Doe Maar foto Doe Maar - 14/06 - Ziggodome Doe Maar foto Doe Maar - 14/06 - Ziggodome
 
 

QUEEN + ADAM LAMBERT - 15/06 - PALAIS 12Queen en Adam Lambert streken voor hun zomertoer neer in Paleis 12 te...

SUNN O))) - 14/06 - PARADISO De drone- en doom metalband Sunn O))) deed Paradiso voor de vierde keer in...