VERSLAG: Puscifer - 2/6 - TivoliVredenburg

Podiuminfo was aanwezig bij Puscifer in TivoliVredenburg voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 11 foto's.

Bekijk de Puscifer - 2/6 - TivoliVredenburg foto's

VERSLAG: Marco Vlot  

Puscifer - 2/6 - TivoliVredenburg

Puscifer is het project waarin Maynard James Keenan, natuurlijk bekend van Tool en A Perfect Circle, al het creatieve wat er zich in zijn hoofd afspeelt kwijt kan. Vanavond leren we in TivoliVredenburg dat er zich in dat hoofd een surrealistische freakshow bevindt. Daarin wordt hypnotiserende muziek afgewisseld met Mexicaans worstelen, expressieve bewegingen en beelden van allerlei verkleedpartijen. Fotograferen en filmen zijn expliciet niet toegestaan; de enige manier om een avond Puscifer te ervaren is door dat met volledige aandacht te doen. Dus niet door het scherm van jouw telefoon, of erger nog: door het scherm van iemand anders’ telefoon.

Om te beginnen staat het drumstel vooraan in het midden van het podium. Daar achter staat een worstelring. Het voorprogramma, Luchafer, blijkt namelijk twee duo’s van Mexicaanse worstelaars te zijn die elkaar in de beste WWE-traditie met de nodige acrobatische worpen bestrijden. Een muzikaal voorprogramma is tenslotte ook zo gewoontjes. Af en toe wordt de wedstrijd onderbroken door een figuur in zwart die, als hij op het toneel verschijnt, de ring omtovert tot een plek waar volop gedanst en gedronken wordt. Volg je het nog? Het wordt nog gekker. Want waar je denkt dat dit een voorprogramma is, blijkt het onderdeel van de show. De worstelaars blijven gedurende het hele optreden op het podium om elkaar tijdens nummers uit te dagen en af en toe de ring weer op te zoeken voor wat halsbrekende toeren.

Terwijl op de beeldschermen Maynard - verkleed als een soort redneck pooier - een verhandeling houdt over de staat van de mensheid, betreedt de band het podium en wordt ‘Simultaneous’ ingezet. Het geluid is uitstekend, evenals de band. Dat is natuurlijk niet zo raar met leden van onder andere A Perfect Circle en Ministry in de gelederen. Zangeres Carina Round en Maynard staan in de ring, Maynard zonder licht op hem gericht en met een worstelmasker op. Het duurt een paar nummers voordat hij zich voor op het podium begeeft. Hij is er sowieso niet de man naar om zich enorm op de voorgrond te begeven, en zelfs het feit dat het hier om zijn soloproject gaat, verandert daar niets aan. Gelukkig is zijn stem uit duizenden herkenbaar, en klinkt hij vanavond uitstekend.

Puscifer bouwt de spanning gedurende het optreden langzaam op met nummers die van rustig en hypnotiserend naar steeds heftiger gaan. Dit gaat echter zo geleidelijk dat het publiek in een trance wordt meegenomen. Hoogtepunten zijn ‘Rev 22:20’, prachtig gezongen door Round en ‘Grand Canyon’, de eerste single van het meest recente album Money Shot. Het is soms bijna jammer dat er tussen nummers weer een worstelintermezzo is, vooral omdat het publiek niet altijd even goed weet wat het daar mee aan moet. Is het grappig bedoeld, of is het alleen om duidelijk te maken dat niets wat vanavond gebeurt gewoon is?

Een optreden van Puscifer is zeker geen alledaagse bezigheid. We worden compromisloos meegetrokken in de surrealistische wereld van Maynard James Keenan. Een wereld waar van alles gebeurt en waar fantastische muziek uit voortkomt. Als het concert is afgelopen en de zaalmuziek begint te spelen, is het net alsof je wakker schrikt. De trance is voorbij en de echte wereld wacht weer. Misschien is het maar goed ook dat het publiek vanavond geen foto’s mocht maken, want wat er vanavond in Ronda gebeurde, is bijna niet in pixels te vangen.

FOTOGRAFIE: Irwan Notosoetarso  

Puscifer foto Puscifer - 2/6 - TivoliVredenburg Puscifer foto Puscifer - 2/6 - TivoliVredenburg Puscifer foto Puscifer - 2/6 - TivoliVredenburg Puscifer foto Puscifer - 2/6 - TivoliVredenburg Puscifer foto Puscifer - 2/6 - TivoliVredenburg Puscifer foto Puscifer - 2/6 - TivoliVredenburg Puscifer foto Puscifer - 2/6 - TivoliVredenburg Puscifer foto Puscifer - 2/6 - TivoliVredenburg Puscifer foto Puscifer - 2/6 - TivoliVredenburg Puscifer foto Puscifer - 2/6 - TivoliVredenburg Puscifer foto Puscifer - 2/6 - TivoliVredenburg
 
 

ALARION - 3/6/16 - DE BOERDERIJDe Boerderij was het podium voor de Album Release van Alarion's Waves Of...

ROBERT JON & THE WRECK - 01/06 - NIX PODIUM Robert Jon & The Wreck stond vanavond in de NiX. Podiuminfo was erbij, zie...