VERSLAG: Charles Bradley & His Extraordinaires - 03/04 - TivoliVredenburg

VERSLAG: Wouter Braaksma  

Charles Bradley & His Extraordinaires - 03/04 - TivoliVredenburg

Het verhaal van Charles Bradley is een genot voor iedereen die van de underdog houdt. Bradley’s leven gaat tegen alle stromingen in: pas op pensioengerechtigde leeftijd heeft hij succes. De nu 67-jarige Amerikaan brak vijf jaar geleden door met zijn album ‘No Time For Dreaming’, terwijl hij daarvoor rond moest komen met onderbetaalde baantjes en als James Brown imitator in New York. Hij zwierf tientallen jaren als Black Velvet door de straten en staten van Amerika om vervolgens geadopteerd te worden door Daptone Records en de Menahan Street band. Met begeleidingsband His Extraordenaires staat Charles Bradley vanavond in de Ronda om te laten zien dat hij meer is dan een imitator.

Iedereen die de documentaire ‘Soul of America’ heeft gezien over het leven van Charles Bradley zal vervolgens geen slecht woord meer over de man kunnen zeggen. Net zo goed als na het zien van zijn show in TivoliVredenburg. Al zijn gevechten met armoede en ongelijkheid weet hij op eigenwijze om te zetten naar plezier, dankbaarheid en liefde. Het verenigen van mensen overal in de wereld is zijn missie. Simpelweg omdat hij zelf heeft meegemaakt hoe erg alles kan tegenzitten. Of het nou zijn covers zijn van Black Sabbaths ‘Changes’ of Nirvanas ‘Stay Away’ die in een eigen jas zijn gestoken. Of zijn eigen nummers. Het is Charles Bradley dat de controle heeft op het podium.

Groots wordt de bejaarde man aangekondigd door een begeleidingsband die van minuut één raakt qua gevoel en geluid. Het danst, swingt, ontroerd en heeft funk op de juiste momenten. De zevenkoppige formatie is dan ook het ruggengraat van de show. Die Bradley gedurende bijna anderhalf uur steunt door dik en dun. Vervolgens verwacht hij dat iedereen op zijn minst luistert naar de boodschappen. Zelden brengt er iemand zo oprecht en ontroerd zijn boodschap naar het publiek. Het komt dan ook als een verrassing dat zijn grootste hit ‘The World (Is Going Up In Flames)’ verstopt zit in de set. Al voor de break komt de hit, waar de band de ruimte krijgt om te spelen en Charles Bradley tijd heeft om zich weer in een excentrieke outfit te hijsen.

Het is dan ook de man zelf die de spanning weet vast te houden. Met een stem ruwer dan het grofste schuurpapier en een val theatraal op z’n knieën met de microfoon standaard vast, brult hij zich door de nummers. Iedere snik zo gemeend dat het soms ongemakkelijk voelt, te echt. Nieuwe favorieten zijn absoluut het predikante ‘Change For The World’ en funky ‘Ain’t It A Sin’. Zijn professionele carrière is pas vijf jaar jong, maar zijn boodschap verdiend het onsterfelijke, juist in tijden als deze.

 

XAVIER RUDD - 04/04 - MELKWEGXavier Rudd stond 4 april in de Melkweg. Podiuminfo was daar natuurlijk bij.

DESTRÖYER 666 + BÖLZER - 01/04 - 013 Deströyer 666 stond samen met Bölzer, Trepaneringsritualen en Cirith Gorgor...