VERSLAG: Alex Vargas - 23/03 - Tolhuistuin

VERSLAG: Gracia Visscher  

Een liefdesverhaal in Paradiso

Er lijkt een liefdesverhouding te ontstaan tussen de Deense singer-songwriter Alex Vargas en ons kikkerlandje. Mensen die hem begin deze week nog niet kenden, kennen hem nu wel dankzij Dotan en DWDD. Dit resulteerde in een hit op ITunes: 'Shackled Up'.

Mensen die hem al wel kenden kochten een kaartje waardoor de zanger vanavond in een uitverkochte Tolhuistuin in Amsterdam staat. Is al deze aandacht terecht? Honderd procent. Het is dan ook misschien de laatste keer dat Vargas in zo'n intieme setting te zien is.

De singer-songwriter vult de zaal vanavond moeiteloos met zijn bewegingen en stem. De energie spat er vanaf, meteen vanaf de eerste noot van het nummer 'Ashes'. De instrumenten worden afgewisseld door Vargas en zijn gitarist Tommy Sheen en hoewel Vargas de ster is vullen de twee elkaar perfect aan, zowel muzikaal als in energieke dansmoves.

Het elektronische aspect van zijn muziek geeft nummers als 'Giving Up The Ghost' en 'Oh Love, How You Break Me Up' een extra lading waarin Vargas zich helemaal lijkt te verliezen, terwijl een loepzuivere stem de luisteraar emotioneel vastpakt. Je kunt als publiek dan ook niets anders dan betoverd staren naar hoe de multi-instrumentalist hurkend losgaat op loopstations, schokkend danst en ook die prachtige teksten foutloos ten gehore brengt.

Na dit energieke begin last Vargas een pauze in met het rustige 'Till Forever Runs Out'. De zaal is in stilte, het enige wat telt is de diepe, soulvolle stem van de Deense muzikant die laat zien dat zijn bereik bijna geen grenzen kent.

Een muzikaal hoogtepunt wordt bereikt door een cover van TLC's 'Waterfalls' die wellicht nog beter klinkt dat het origineel. Vargas weet een diepte in het nummer te krijgen waardoor de feeling met de tekst en het rustige tempo van het nummer versterkt wordt. Dit laat zien hoe getalenteerd de Deen is, niet alleen in zang maar ook in songwriting.

Hoewel Alex zijn gitarist had beloofd niet te praten tijdens de show kan hij het vanavond niet laten. Hij maakt het publiek graag aan het lachen met sarcastische grappen en verhalen en laat weten hoe awesome het is om steeds meer mensen te zien tijdens zijn shows. Uiteindelijk praat hij best veel en dat maakt de artiest eigenlijk alleen nog maar leuker om naar te kijken.

Na de hit 'Shackled Up' verlaat Tommy de gitarist het podium en levert Alex zijn encore. Hij legt even uit dat een toegift niet zijn stijl is en dus het laatste nummer tegelijk ook de toegift is, in de vorm van een intieme uitvoering van 'Howl'.

Met deze afsluiter heeft Vargas de perfecte balans laten zien van elektronische energie en rustige nummers. De rode draad is de perfecte stem van Vargas en zijn oneindige energie op het podium. Het is jammer dat de show naar een uur al is afgelopen.

Alex Vargas is de komende tijd nog een paar keer te zien in Nederland, zoals bij het Naked Song Festival in Eindhoven, Welcome to The Village bij Leeuwarden en natuurlijk tijdens het 7 Layers Festival in Amsterdam.

 

EXODUS - 25/3 - MELKWEGDe Melkweg ontving vanavond Exodus. Podiuminfo was daarbij en maakte een...

KYGO - 26/3 - HEINEKEN MUSIC HALL Deze Noorse DJ/remixer zette een strakke show in de HMH en hier de beelden.