VERSLAG: Amorphis - 17/03 - 013

Podiuminfo was aanwezig bij Amorphis in 013 voor een verslag in woord en beeld. Bekijk hier de 24 foto's.

Bekijk de Amorphis - 17/03 - 013 foto's

VERSLAG: Stefan Zegerius  

Amorphis - 17/03 - 013

Amorphis gaat alweer 25 jaar mee en is, na alle wijzigingen in de samenstelling en de daarbij horende stijlveranderingen inmiddels een van de grote namen geworden binnen de Finse metalscene. Momenteel bevinden ze zich, volgens velen, op hun muzikale hoogtepunt met het uitbrengen van hun laatste langspeler; Under The Red Cloud. Vanavond spelen ze in een volle Jupiler Zaal in de Tilburgse 013. Vergezeld door het tevens Finse Omium Gatherum en het Griekse Poem. Zij mogen direct het spits afbijten.

Zoals gewoonlijk is bij het eerste voorprogramma de zaal nog maar matig gevuld. Dit lijkt de mannen van Poem echter niet te deren. Deze band heeft het muzikaal dik voor elkaar. Met een zanger die loepzuiver zingt en een stel muzikanten die met gemak een Opeth-achtige sound neerzet lijkt dit een grote speler te gaan worden onder de progressive metalbands. De hoeveelheid emotie die erin gelegd wordt komt volledig binnen. Kortom, dit is het gewenste voorprogramma. Eentje die een zeer positieve indruk weet achter te laten.

Aan Omium Gatherum de taak om te laten zien waarom zij daarna aan de beurt zijn in de line-up. Gelukkig voor iedereen slaagt dit. De typische sound van Finse melodische deathmetal is een genot voor het oor. Helaas staat het geluid in het begin zeer matig afgesteld, waardoor de melodieën moeilijk te volgen zijn. Nadat dat dit gelukkig wordt gecorrigeerd is duidelijk te horen dat de band waanzinnig goed staat te spelen. Met name het nummer ‘Skyline’ van het nieuwe album Grey Heavens doet het goed onder de aanwezige headbangers. Omium Gatherum speelt een goede set welke blijft boeien tot de laatste track.

Van Amorphis weten we inmiddels dat zij nimmer teleur stellen. Zanger Tomi Joutsen is met zijn prachtige vocalen en diepe grunt niet meer weg te denken uit de band en zorgt vanavond weer voor diverse kippenvel momenten. De band opent met het nummer ‘Under The Red Cloud’ van het gelijknamige laatste album. Daarop volgen nog twee tracks van deze plaat en de avond van het publiek is muzikaal gezien eigenlijk direct geslaagd. De setlist gaat echter nog een stuk verder dan het nieuwe album. Het weinig live gespeelde nummer ‘On Rich and Poor’ stemt ook de fans van 20 jaar geleden meer dan tevreden. De publiekstrekkers ‘My Kantele’ en ‘House Of Sleep’ kunnen natuurlijk niet ontbreken. Elke individuele muzikant van Amorphis laat vanavond zien over de klasse te beschikken die je verwacht van een band die al zolang meegaat. Met name de gitaristen spelen zich hiermee naar de voorgrond. Met een toegift bestaande uit ‘Death Of A King’, ‘Silver Bride’ en ‘The Smoke’ sluit Amorphis prachtig af en laat hiermee de fans gegarandeerd terugkomen in de toekomst.

Na mooie optredens van Poem en Omium Gatherum laat Amorphis zien waarom het een hoofdact is. Een volle zaal wegblazen met een setlist vol klasse en energie overtuigt iedereen. We hebben kunnen genieten van een briljant optreden van een briljante band. Geweldig!

FOTOGRAFIE: Erik Luyten  

12
POEM foto Amorphis - 17/03 - 013 POEM foto Amorphis - 17/03 - 013 POEM foto Amorphis - 17/03 - 013 POEM foto Amorphis - 17/03 - 013 Omnium Gatherum foto Amorphis - 17/03 - 013 Omnium Gatherum foto Amorphis - 17/03 - 013 Omnium Gatherum foto Amorphis - 17/03 - 013 Omnium Gatherum foto Amorphis - 17/03 - 013 Omnium Gatherum foto Amorphis - 17/03 - 013 Omnium Gatherum foto Amorphis - 17/03 - 013 Omnium Gatherum foto Amorphis - 17/03 - 013 Amorphis foto Amorphis - 17/03 - 013
 
12
 

SABRINA STARKE - 17/03 - PARADISODeze avond stond Sabrina Starke in Paradiso. Podium Info was daar natuulijk bij!

PUGGY - 15/03 - BITTERZOET Puggy gaf een show in Bitterzoet. Daar was Podiuminfo er natuulijk bij!