VERSLAG: Sabaton - 11/03 - 013

VERSLAG: Bas van Poppel  

Sabaton + Alestorm + Bloodbound

Vorig jaar stond Sabaton al in de Tilburgse 013, toen op reis met Delain. Dit jaar is de show wederom uitverkocht, en brengen ze als opener het Zweedse Bloodbound met zich mee. De plastic hoorntjes die de zanger op zijn kale knar heeft geplakt maken weinig indruk, maar dat doet niets af van de muziek. Bloodbound speelt degelijke powermetal dat veel doet denken aan bands als Freedom Call en Hammerfall. Geen moment bijzonder, maar degelijk.

Bij het opbouwen van het podium voor Alestorm zien we vlaggen van bananen met ganzenhoofden, en een eend. Een gele drie meter hoge opblaasbare badeend. De eerste twintig minuten weet de band nog 'serieus' te blijven met werk als 'Over The Seas' en 'Shipwrecked'. Wanneer honderden mensen op de vloer van de grote Tilburgse zaal zitten te roeien tijdens 'Nancy the tavern wench' en de badeend crowdsurfend door de zaal stuitert is de sfeer duidelijk een stapje verder: "we are not here for metal, we are here to drink your beer!".

De tweede helft van de het piratenfeest is gevuld met wat de overvolle zaal graag ziet, nummers als 'Drink', 'Rum' en 'Hangover' krijgen de menigte aan het springen en dansen zoals geen andere band dat kan. Dat technisch de show erg slordig is, vergeven we de heren, we komen enkel om te drinken.

Dat metal op een podium meer betekent dan je instrument bespelen weet feestorkest Sabaton al geen ander. De show zit als een waar theaterstuk in elkaar. Het welbekende intro met Europe's 'The Final Countdown' zorgt ervoor dat iedereen opgeladen is wanneer de band het podium op rent en hard aftrapt met 'Ghost Division'.

Na de eerste drie nummers neemt de band even rust om het publiek te begroeten, maar voordat dat lukt schalt het inmiddels strontvervelende "broek uit op je hoofd" al door de zaal. Wat tussen ieder nummer gescandeerd gaat worden. Gelukkig zitten er genoeg grappen en grollen in de show om de aandacht er van weg te leiden.

Sabaton speelt vanavond een ijzersterke 'best of' set. Van 'Uprising' en het extra cadeautje 'Swedish Pagans' op verzoek van het publiek, tot ijzersterke meezingers als 'Carolus Rex' en 'To Hell And Back', gaat zowel de band als het publiek los. Gitarist Thobbe trakteert de zaal tegen het einde van de show op een cover van Scorpions klassieker 'Winds of Change', en onmisbare afsluiters 'Primo Victoria' en 'Metal Crue' vormen de kersen op de taart. En Joakim? Die eindigt de avond met zijn broek op zijn hoofd.

Verslag en foto's gemaakt op: 11 maart 2016

FOTOGRAFIE: Tim van Veen  

12
Bloodbound foto Sabaton - 11/03 - 013 Bloodbound foto Sabaton - 11/03 - 013 Bloodbound foto Sabaton - 11/03 - 013 Bloodbound foto Sabaton - 11/03 - 013 Bloodbound foto Sabaton - 11/03 - 013 Alestorm foto Sabaton - 11/03 - 013 Alestorm foto Sabaton - 11/03 - 013 Alestorm foto Sabaton - 11/03 - 013 Alestorm foto Sabaton - 11/03 - 013 Alestorm foto Sabaton - 11/03 - 013 Alestorm foto Sabaton - 11/03 - 013 Sabaton foto Sabaton - 11/03 - 013 Sabaton foto Sabaton - 11/03 - 013 Sabaton foto Sabaton - 11/03 - 013 Sabaton foto Sabaton - 11/03 - 013
 
12
 

LUCAS HAMMING - 11/03 - EFFENAARLucas Hamming gaat een goed jaar tegemoet met o.a. een optreden op Pinkpop....

RUDIMENTAL - 10/03 - HEINEKEN MUSIC HALL Vanavond stond Rudimental in de HMH. Podiuminfo was aanwezig om een...