VERSLAG: Corb Lund / New Madrid - 7/1 - Paradiso

VERSLAG: Karst Jaarsma  

Corb Lund / New Madrid

Een half jaar na de eerste editie is het tijd voor een tweede editie van het Sugar Mountain Festival in Paradiso. Waar de vorige editie nog een gehele avond vulde, waren er voor vanavond drie artiesten op het programma geplaatst. Helaas moest Brent Best afzeggen, Canadese countryman Corb Lund en de Amerikaanse rockers van New Madrid blijven nog over.

Eerst bijt Corb Lund met zijn band de spits af. De zanger is een Canadese cowboy in de traditionele zin van het woord. Eentje waarbij het zomaar kan dat de drummer niet mee op tournee gaat omdat de boerderij te veel werk kost. De vervangende drummer brengt het er echter ook ijzersterk vanaf. Hoewel de muzikant al negen albums heeft uitgebracht en reeds op Glastonbury speelde, kennen vanavond vrij weinig mensen de Canadees. Met een recent album geproduceerd door Dave Cobb, die ook verantwoordelijk is voor het succes van Jason Isbell en Chris Stapleton, op zak lijkt hier snel verandering in te komen.

Lund bewijst zichzelf als een veelzijdige en sterke muzikant. Zijn stijl omvat een breed spectrum aan rootsmuziek. Cobb en zijn mannen spelen gamellende rootsrock, maar ook emotionele ballades en rockabilly. Lund heeft een typische knauw in zijn stem die je gelijk mee voert naar de grote boerderijen. ‘(Gonna) Shine Up My Boots’ is een catchy countrynummer over alle plannen die Corb Lund heeft met zijn geld. Uiteindelijk gaat het toch allemaal op aan de alcohol. Dankzij de staande bas en steelgitaar heeft het lied een heerlijk swingend gevoel. Duisterder is de bluesrock van ‘Dig Gravedigger Dig’. Uiteindelijk bewijst de band haar veelvuldigheid door af te sluiten met enkele traditionals. Deze nummers voeren het publiek tientallen jaren terug in de tijd.

Het contrast kan bijna niet groter zijn met de daaropvolgende New Madrid. De vier jongemannen zijn afkomstig uit Athens, Georgia (VS). Muzikaal past de psychedelische rock het beste in het straatje van Drive-By Truckers en Kurt Vile. New Madrid gaat er gelijk vol in met een keiharde back herrie. Binnen enkele minuten is een gedeelte van het publiek verjaagd, maar langzaam ontstaat er een hypnotiserende sfeer. Tegen de tijd dat de heren bij ‘Magnetoception’ aangekomen zijn zit de band in een heerlijke groove. De mix van stevige bas, jankende gitaren en ritmisch gezang komt dan goed tot haar recht. Wanneer het ritme binnen de swingende regionen blijft doet het gezelschap denken aan de psychedelische kant van Woodstock. Tekstueel blijft het echter volledig onduidelijk waar New Madrid voor staat.

Met de tweede editie van Sugar Mountain stond er donderdag een zeer bescheiden programma in verhouding tot de eerste editie. De kleine zaal is matig gevuld voor beide bands. Het concept blijft echter veelbelovend en het geeft sterke acts als Corb Lund een podium om nieuwe fans te winnen. Met een lage entreeprijs is het daarnaast buitengewoon aantrekkelijk om je gewoon eens te laten verrassen. Het affiche van de volgende Sugar Mountain op 21 april is gelukkig al rijk gevuld.

 

HAEVN / INDIAN ASKIN / THE BRAHMS - 8/1 - METROPOOLDrie hele fijne bands stonden vanavond in Metropool in Hengelo! Podiuminfo...

BEN CAPLAN & THE CASUAL SMOKERS - 24/12 - NEUSHOORN Excentrieke zanger Ben Caplan bezoekt Nederland in de laatste weken van het...