VERSLAG: Finntroll + Aktarum - 4/12 - P60

VERSLAG: Stefan Zegerius  

Finntroll + Aktarum - 4/12 - P60

Myrkvar is een band welke aardig wat line-up wisseling heeft moeten doorstaan door de jaren heen. Helaas heeft dit niets ten goede gedaan voor de live show. Bij het openingsnummer is het geluid dusdanig slecht afgesteld dat de gitaar totaal niet te horen is. Wanneer het geluid later wel goed staat blijkt dat het muzikaal gezien simpelweg niet op orde is. Met name wanneer de violist en toetsenist samen spelen klinkt Myrkvar als een grote chaotische brij van ondermaatse melodieën die bij niemand blijft hangen. Wanneer dit gecombineerd met werkelijk tenenkrommende slechte humor is de kous vrij snel af.

Gelukkig weten onze zuiderburen er vanavond een mooier feestje van te bouwen. Aktarum is met hun 10-jarig bestaan de jongste band van de avond, maar dit werkt in alles behalve hun nadeel. De opzwepende intro veroorzaakt direct enthousiasme onder het publiek. De band laat zien dat ze ieder beschikken over een goeie set stembanden. Twee gruntende gitaristen, die ook nog eens degelijk clean kunnen zingen zorgen hier voor een flinke voorsprong. Wanneer ze dit te gehoren brengen gecombineerd met een goede en bovendien originele dosis folkmetal kan de avond bij dit publiek al niet meer stuk. De melodieën doen hier en daar denken aan Finntroll, maar heeft ook de Thyrfing-achtige sfeer hieraan toegevoegd. Goed optreden, niets mis mee.

In de afgelopen jaren is Finntroll meerdere malen te gast geweest in Nederland om ons te laten genieten van het fantastische repetoir waarover zij beschikken. Met verschillende zangers heeft deze band hun shows overtuigend weten te brengen. De huidige zanger, Vreth, is alweer negen jaar een vaste waarde en is uitgegroeid tot een waardig frontman. Het grote verschil tussen de shows van Finntroll 2002 en 2015 is met name de aankleding. Een hoop extra schmink en nep oren zorgen ervoor dat de band muzikaal gezien misschien wat minder serieus worden genomen. Wanneer ze beginnen te spelen nemen ze deze eventuele gedachte echter direct weg. Als het openingsnummer ‘Blodsvept’ wordt ingezet, imponeert de band meteen. De adrenaline vliegt werkelijk door de zaal en bij niemand kan de avond meer stuk. Vanavond kunnen we bovendien genieten van een zeer gevarieerde set. Van alle platen komen nummers voorbij. Van heerlijke spring-nummers als ‘Mordminnen tot indrukwekkend oud werk als ‘Svartberg’. Uiteraard kunnen meeblèr-nummers als ‘Solsagan’ en ‘Trollhammaren’ niet uitblijven. Finntroll stelt voor de zoveelste keer niet teleur en blijft een band waar wij nog lang niet klaar mee zijn.

Verslag gemaakt op: 04 december 2015
 

K'S CHOICE - 6/12 - EFFENAARK's Choice stond vanavond in de Effenaar! Podiuminfo was erbij en maakte een...

LEFTFIELD - 4/12 - PARADISO Negentien jaar geleden gaf Leftfield zijn eerste liveshow ooit in Paradiso....