VERSLAG: FIDLAR - 23/11 - TivoliVredenburg

VERSLAG: Wouter Braaksma  

FIDLAR - 23/11 - TivoliVredenburg

De resten bier van het Le Guess Who? festival zijn nog niet opgedroogd of Fidlar staat alweer in de Pandora. Een band die daar ook prima had kunnen spelen, maar al andere verplichtingen had. Het kwartet uit Californië maakt krachtige surf punk en houdt het bij de belangrijkste bijzaken in het leven: drank, drugs en hoeren. Meer hoef je niet te verwachten en ga je ook niet krijgen. De juiste band dus om voor de vijf dag achter elkaar naar TivoliVredenburg af te reizen en het laatste restje energie uit het lichaam te persen.

Het tweede album 'Too' klinkt diverser dan het debuut uit 2013, maar ook daar staan party anthems op. Toch krijgt vooral het eerste album de meeste aandacht, wat het uitbundige jonge publiek woord voor woord mee kan zingen. Direct bij het eerste nummer 'Stoked and Broke' is het publiek zo in vervoering dat je ook achterin meegesleurd wordt in de euforie. Nadat al vroeg in de setlist 'Cheap Beer' gespeeld wordt, is er geen houden meer aan en creëert Fidlar de ultieme afterparty van een mooi festivalweekend. Pits ter grootte van de zaal, sitdowns en ontelbare crowdsurfers zorgen voor de energie die de band zo graag ziet.

Het zorgt er voor dat Fidlar in ontzettend rap tempo door de nummers jaagt. Zoals bij eerdere optredens is er nu minder tijd om te dollen. In een uur jaagt de band er vijftien nummers doorheen, waarvan er zes van het laatste album. De puber streken van een paar jaar terug, lijken ruimte gemaakt te hebben voor wat meer volwassenheid én professionaliteit. Wilde de band er wel eens een slecht spelend potje van maken, nu is het georganiseerde chaos met strak spel.

Dat frontman Zac Carper af en toe een stapje terug doet en bassist Brandon Schwartzel laat zingen tijdens 'Bad Madicine' en gitarist Elvis Kuehn 'Leave Me Alone' en 'Why Generation' op zich neemt, zorgt voor een fijne afwisseling en dat eerst genoemde wat kan bijtanken. Wat opvalt is dat oude en nieuwe nummers veel beter bij elkaar passen live. Fidlar is van een lollig bandje in 2013 naar een volwassen band gegroeid zonder zichzelf te verliezen. Ze weten als geen ander hoe een afterparty moet zijn en dat was vanavond niet anders. Eerst maar eens douchen om het bier en zweet van me af te spoelen en dan met een voldaan gevoel mijn bed in voor een winterslaap, ik ben kapot.

 

THE CINEMATIC ORCHESTRA - 24/11 - PARADISOThe Cinematic Orchestra stond vanavond in het Amsterdamse Paradiso....

SIMPLE MINDS - 23/11 - HEINEKEN MUSIC HALL Simple Minds staat deze week twee keer in de Amsterdamse Heineken Music Hall....